Antidopingtyön uranuurtaja Timo Seppälä on kuollut. Suru-uutisen kertoo Suomen urheilun eettinen keskus SUEK.

– Timo Seppälä menehtyi 16.12.2023 Helsingissä 72-vuotiaana. Hänen merkityksensä suomalaiselle antidopingtoiminnalle ja puhtaalle urheilulle on ollut ainutlaatuinen, SUEK toteaa verkkosivuillaan.Lahdessa 1951 syntynyt Seppälä aloitti vuonna 1988 työskentelynsä Kansallisen Doping-Toimikunnan lääkäriryhmässä, joka oli ensimmäinen antidopingorganisaatio Suomessa.

Seppälä jatkoi kaikissa antidopingorganisaatioissa, mukaan lukien Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, josta hän jäi eläkkeelle lääketieteellisen johtajan tehtävästä vakavan loukkaantumisen jälkeen vuonna 2017.

Seppälä on ollut keskeisessä asemassa kehittämässä suomalaista antidopingtoimintaa yhdeksi maailman parhaista. Hän jakoi asiantuntemuksensa aina auliisti niin urheilijoiden kuin urheilussa mukana olevien toimijoiden käyttöön.

Seppälä toimi dopingrikkomuksia käsitelleen valvontalautakunnan puheenjohtajana vuosina 1990-2002 ja osallistui Euroopan neuvoston dopingtutkimusryhmän toimintaan. Vuosituhannen vaihteessa hän oli mukana luomassa Suomen dopingvalvontaan ISO-standardin mukaista laadunhallintajärjestelmää.

Seppälä osallistui opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeeseen, jossa perustettiin Dopinglinkki-palvelu dopingaineita käyttäville kuntoilijoille ja heidän lähipiirilleen. Seppälän henkilökohtainen panos oli ratkaiseva, kun dopingrikokset lisättiin suomalaiseen lainsäädäntöön vuonna 2002.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Seppälälle ansioristin kultaisena vuonna 2011. Hänet palkittiin myös vuonna 2019 urheilugaalassa erikoispalkinnolla työstään puhtaan urheilun puolesta.

Seppälä hoiti antidopingtehtäviään oman päätoimensa ohella. Varsinaisen työuransa hän teki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja sitä edeltäneellä Kansansanterveyslaitoksella laboratorionjohtajana ja ylilääkärinä 80-luvun puolivälistä alkaen.

Seppälä työskenteli tutkijana Suomen lisäksi Sveitsissä ja Yhdysvalloissa sekä osallistui lukuisiin kansainvälisiin tutkimushankkeisiin. Hän kirjoitti yli 200 tieteellistä artikkelia farmakologian alalta ja ohjasi useita väitöskirjoja.

Lähde: SUEK

LUE MYÖS: Näkökulma: Jokereille melkoinen “pillipiiparifarssi” (KiekkoUutiset.fi)