NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Esapekka Lappi ja ensimmäisen kokonaisen Toyota-vuoden haasteet: “Kausi olisi voinut helposti mennä paremminkin”

29.6.2018 - 20:13:01


Esapekka Lappi lähtee Suomen MM-ralliin puolustamaan viime kesän voittoaan. Seitsemän ajetun osakilpailun jälkeen mies pitää sarjan nelossijaa hallussaan, mutta se ei kunnianhimoista kuljettajaa täysin tyydytä.

Rallikansan varma kesänmerkki; Suomen MM-ralliin valmistavat testiajot ovat alkaneet. Ensimmäisenä Keski-Suomen perinteikkäitä ralliteitä ehti pöllyyttämään Toyota, jolle tiet ovat tiimin kotipaikkaedun ansiosta tulleet tutuiksi jo moneen otteeseen.

Ennen Sardinian MM-rallia ajettujen, kahdeksan päivää kestäneiden moottoritestien jatkoksi tiimi aloitti hioa Yaris WRC:n iskukykyä tulevaa kotikisaa ajatellen. Viime viikolla oman urakkansa sinetöi Jari-Matti Latvala, jonka jälkeen viime vuonna kisan voittoon reilulla, 36 sekunnin marginaalilla ajanut Esapekka Lappi. Vaikka alkukausi on ollut 27-vuotiaalle Lapille jokseenkin haastava, nostaa ajatus kotikisasta hymyn naarajärveläisen kasvoille.

- Ajetaan testit ensin alta pois, niin ollaan sitten valmiimpia. Rehellisesti sanottuna ei autoon hirveästi ole muutoksia tulossa. Se on jo niin alueella, että pikkujutuilla koetetaan säätää sitä – eikä isoja voi enää löytääkään. Pienistä yksityiskohdista se on kiinni, Lappi puntaroi.

Lapin resepti nopean auton rakentamiseen ja sillä ajamiseen on selkeä. Säätämisessä otetaan huomioon ennen kaikkea jatkuvat ilmalennot, joita on Suomessa tarjolla kesken mutkan.

Hyppimisestä pitävä Lappi on kuitenkin Toyotan ratissa huomannut, että tapa ei ole kaikista nopein.

- Vetopito ei ole Suomessa se juttu. Jousitukselta vaaditaan sivuttaispitoa ja tukea mutkissa sekä hyppyjen alastuloissa. Se on tärkeää, ettei tarvitse pelätä hyppyjä ja varoa niitä. Mutta sen on tässä puolentoista vuoden aikana huomannut, että vauhti hidastuu hypyissä aika paljon siipien takia. On hitaampaa hypätä kauas, koska maata pitkin pääsee aina kiihdyttämään.

- Yllätyksiä voi tulla kaikenlaisissa notkopaikoissa, mutta sitä tukea iskarilta vaadin Jyväskylässä. Siinä on mun lääkkeet kisaan. Lukot ovat melko samanlaiset kuin muissakin ralleissa.

Sardiniassa saalistettu kolmossija oli Lapille ensimmäinen kerta palkintokorokkeella kuluvalla rallikaudella. Tilanteiden mennessä sopivasti ristiin, on Lappi kuitenkin kyennyt napsimaan pisteitä lähes jokaisesta osakilpailusta. Se pitää toiveet yhä yllä uran ensimmäisestä MM-mitalista WRC-luokassa.

- Nii-in, taidan todeta kauden alusta ”hirvosmikkomaiseen” tyyliin, että ihan ookoo. Ylä- ja alamäkiä on ollut; paljon positiivista, mutta myös negatiivisia hetkiä. Okei, olemme neljäntenä sarjassa, joten ei se huono ole. Kausi olisi silti voinut helposti mennä paremminkin, joten vähän on hampaankoloon sen vuoksi jäänyt. Emme me silti sarjaa johtaisi; maksimissaan voisimme olla nyt kolmantena. Koetetaan parantaa kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Loppukauden ralleista Lapille suotuisia tekee ainakin se fakta, että mies pääsi jo viime kaudella osallistumaan niihin WRC-autolla, kun taas vastaavasti ensimmäiset viisi rallia olivat uusia tuttavuuksia tehoautojen luokassa.

Tallikaveri Ott Tänak vaikuttaisi Lapin todennäköisimmältä vastustajalta sarjasijoituksesta taisteltaessa.

- En ole sitä edes ajatellutkaan vielä, että voisin mitalista ajaa, ja aikaista se on vieläkin sitä miettiä. Ott on ollut edellämme joka rallissa, ehkä Korsikaa lukuun ottamatta. Silloin kun ajetaan face-to-face kilpaa, niin siinä saattaa olla liikaa riskiä mulle. Yritetään mennä meidän taktiikallamme ja saada sitä kautta mahdollisimman paljon pisteitä. Olen kuitenkin kehittynyt ja tasaisuuttakin löytyy, mutta ne ovat pieniä askelia. Syksyllä jatketaan ja katsotaan, jos pystymme pronssin kyljestä taistelemaan, myhäilee Lappi.

Teksti ja kuva: Miika Wuorela


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

Nurmipalloseuralle iso takaisku

26.5.2020 21:00:54