palkki

Esko Aho puhuu viimein Lahden dopingskandaalista - "Täytyy kuitenkin muistaa että..."

3.12.2023 - 19:00:00

uutiskuva

Toimittaja Riku Rantala pureutuu vielä kerran Lahden vuoden 2001 dopingskandaaliin Ruudussa julkaistussa dokumentissa. Hiihtoliiton johdossa 1990-luvulla toiminut Esko Aho puhuu viimein kameroille aikansa suuresta kohusta.

Lahden MM-hiihdoissa 2001 peräti kuusi suomalaista hiihtäjää kärysi urheilussa kiellettyjen aineiden käytöstä. Suomalaiset jäivät kiinni hemohes-nimisen aineen käytöstä.

Kyseisellä aineella oli tarkoitus ohentaa verta ja näin ollen peittää esimerkiksi epohormoonin käyttö.

STT oli hajulla suomalaisten dopingtouhuista jo vuonna 1998. Kyseisen vuoden tammikuussa se julkaisi uutisen, jonka mukaan hiihtäjä Jari Räsänen olisi käyttänyt epoa. Oikeus katsoi vuosikausia myöhemmin, että näin todella oli. Hovioikeus päätti vuonna 2012, että Räsänen oli todella käyttänyt ainakin epoa 1990-luvulla.

Vuonna 1998 Hiihtoliitto kuitenkin vielä raivostui STT:n väitteistä ja aloitti uutistoimistoa vastaan mittavat oikeustoimet.

Hiihtoliiton puheenjohtajana vuosina 1996-2000 toiminut Esko Aho ei ole aiemmin dopingasioista suostunut puhumaan, mutta nyt hän tekee poikkeuksen Riku Rantalan dokumentissa Likaista lunta - Lahti 2001.

Rantala kysyy dokumentissa Aholta suoraan, että eikö häntä viilattu linssiin, kun taustalla puljattiin kiellettyjen aineiden kanssa, vaikka Aho ja muu Hiihtoliiton johto samaan aikaan kiisti koko asian ponnekkaasti julkisuudessa ja oikeudessa.

- Täytyy kuitenkin aina muistaa, että on kaksi eri asiaa, jos tekijöinä ovat yksilöt tai tekijöinä on järjestelmä, Aho sanoo dokumentissa.

- Järjestelmän tekemät toimet ja virheet ovat tietysti moninverroin vakavampia. Niin kuin me kaikki tiedämme kaikilta elämän aloilta, niin yksilöillä on taipumus tehdä virheitä ja arvioida asioita väärin ja manipuloida ja niin edelleen, Aho jatkoi.

Aho jätti Hiihtoliiton puheenjohtajan tehtävän vuonna 2000 ja se oli hänen onnensa. Dopingskandaali tuli julkisuuteen vuonna 2001 ja tässä kohtaa vuonna 2000 omaa presidentinvaalikampanjaansa Tarja Halosta vastaan käynyt Aho ei ollut enää liiton kanssa missään tekemisissä.

Lue myös: Lahden dopingskandaalissa hävytön piirre - STT:tä syytettiin rajusti "valeuutisesta" ja samaan aikaan aineet liikkuivat


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 

Max Verstappen pimahti täysin

21.07.2024 18:00:38
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Max Verstappen on pahassa pulassa

21.07.2024 16:36:12
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset