
Merkittävä osa huippu-urheilun tuloista tulee mediatuloista. Ne kustantavat mediayhtiöt valtavilla summilla.
Piratismi vie huippu-urheilulta vuodessa valtavia rahasummia. Fakta on, että kymmenet miljoonat ihmiset katsovat tänä viikonloppuna alkaneita jalkapallon EM-kisojakin laittomilta kanavilta.
EUIPOn tutkimus EU-kansalaisten käsityksistä, tietämyksestä ja käyttäytymisestä tuo esiin, että 12 prosenttia EU:n kansalaisista on katsellut ladattua tai suoratoistettua sisältöä laittomista lähteistä seuratakseen urheilua. Peräti 27 prosenttia 15-24-vuotiaista nuorista myöntää käyttävänsä laittomia verkkokanavia urheilun katseluun.
Piraattikanavien kasvava katsojamäärä uhkaa urheilun rahoitusta. Erityisen paljon menettävät pienemmät urheilulajit.
– Jos suoria urheilutapahtumia seurataan laittomien kanavien kautta, olympialiikkeen yhteisvastuullinen rahoitusmalli on kokonaisuudessaan vaarassa. Vaarana on, että mediaoikeudet menettävät arvonsa, jolloin mediaoikeuksien haltijat lakkaavat hankkimasta niitä, ja seuraukset olympialiikkeen yhteisvastuulliseen rahoitusmalliin olisivat valtavat, kommentoi EUIPOn pääjohtaja Joao Negrao.
EU:n aluuella yleisintä laiton katselu on Bulgariassa, jossa 21 prosenttia kaikista vastaajista myönsi käyttäneensä laittomia verkkolähteitä urheilun seuraamiseen. Seuraavaksi yleisintä tämä oli Kreikassa (20 %), Irlannissa ja Espanjassa (19 %) sekä Luxemburgissa (18 %).
Tutkimuksen mukaan 15-24-vuotiaat nuoret ilmoittivat kaksi kertaa koko väestöä useammin katselevansa laittomasti urheilua verkossa. Eniten laittomia urheilulähetyksiä katselevat bulgarialaiset nuoret (47 %), mikä on reilusti yli EU:n keskiarvon (27 %). Seuraavaksi eniten tätä tekevät espanjalaiset ja kreikkalaiset (42 %), slovenialaiset (39 %) sekä irlantilaiset (34 %).
Live-tapahtumien laitonta sisältöä voidaan levittää verkossa monin tavoin, kuten mainostulojen hankkimiseen perustuvien laittomien tilauspalvelujen ja internetin avointen suoratoistopalvelujen kautta. Rikolliset toimijat hyödyntävät kehittyneitä tekniikoita jäljittämisen peittämiseksi ja käyttävät usein laillisia sisällönjakelupalveluja.
Jopa maksuttomilla kanavilla lähetettävissä tapahtumissa, kuten olympialaisissa tai Euroopan jalkapalloliiton mestaruuskilpailujen loppukilpailuissa, esiintyy jatkuvasti laittoman sisällön levittämistä verkossa.
Maat ja asianomaiset osapuolet torjuvat eri puolilla EU:ta suorien lähetysten piratismia sääntelyn ja teknologian avulla. Euroopan komission kahdesta suosituksesta toinen liittyy urheilutapahtumien ja muiden suorien tapahtumien laittoman sisällön levittämisen torjumiseen. Sen yhteyteen on perustettu kansallisten hallintoviranomaisten verkosto.
Toisen suosituksen tavoitteena on väärentämisen torjunta lisäämällä valvontaa ja tietoa. EUIPO edistää tätä tiedotus-, täytäntöönpano- ja seurantatoimin.
Laitonta sisältöä torjuviin toimiin kuuluu myös tietämyksen lisääminen, jotta kuluttajat löytäisivät laillista digitaalista sisältöä. EUIPOn Agorateka-työkalu auttaa tunnistamaan, mikä tarjottavasta verkkosisällöstä esimerkiksi urheilutapahtumissa on laillista.
Lue myös:Skotlantia piestiin – valmentaja toi mieleen Kimi Räikkösen