palkki

Absurdi tilanne – Vladimir Putin aloitti liikekannallepanon ja haluaa vapautua urheilupannasta

21.09.2022 - 11:36:00

uutiskuva

Venäjän surkea sotamenestys, venäläisittäin siis ”erikoisoperaatiotoiminta” Ukrainassa, johti siihen, että presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon. Päätös tietänee ainakin Ukrainan sodan pitkittymistä.

Samaan aikaan Kansainvälisestä Olympiakomiteakomiteasta on tihkunut väitteitä, joiden mukaan Venäjän boikotointia kansainvälisestä urheilusta ruvettaisiin purkamaan. Kaikki KOK:n jäsenmaat kun eivät suhtaudu Venäjän sotatoimiin nuivasti.

Suomen Olympiakomitea teki selväksi, ettei sen kanta Venäjän asemaan ole muuttunut. Suomen Olympiakomitean hallitus myös vahvisti, että Venäjän paluusta mukaan kansainväliseen huippu-urheiluun on käyty keskustelua KOK:ssa ja muualla kansainvälisessä urheiluyhteisössä.

– On mielestämme mahdotonta ajatella, että linjaa löysättäisiin, kun tilanne ei ole sotatoimien osalta mitenkään muuttunut. Urheiluliikkeen on näissä asioissa muutoinkin mielekästä liikkua samassa tahdissa muun yhteiskunnan kanssa, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori totesi tiedotteessa tiistaina ennen Putinin liikekannallepanon julistusta.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA vahvisti tiistaina, ettei Venäjällä ole asiaa jalkapallon 2024 EM-kisoihin. Sen sijaan Venäjän vasallivaltio Valko-Venäjä on EM-karsinnoissa mukana, mikä on herättänyt laajalti tyrmistystä. Onhan Valko-Venäjä antanut alueitaan Venäjän käyttöön Ukrainaan kohdistetuissa sotatoimissa.

Muutamissa lajeissa, kuten tenniksessä ja autourheilussa venäläiskilpailijoiden on Ukrainan sodan aikana sallittu osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, joskin ilman kansallistunnuksiaan. Jääkiekon NHL:n varakomissaari Bill Daly vihjasi, että venäläispelaajista koottu joukkue voitaisiin ottaa mukaan NHL:n järjestämään World Cup-turnaukseen 2024, mikä on raivostuttanut Euroopassa.

KOK:n sisällä yritetään lobata, että venäläisurheilijat saataisiin mukaan Pariisin 2024 olympialaisiin. Karsintakilpailut Pariisiin ovat joissain lajeissa jo alkaneet ja venäläisurheilijoiden mahdollisuudet päästä kisoihin heikkenevät koko ajan. Motiivina joillain urheiluihmisillä ei venäläisten suosimisessa ole politiikka, vaan puhtaasti raha, jota Venäjältä yhä heruu urheiluun.

Venäjällä ja muuallakin toistetaan tuttua litaniaa, ettei urheilua ja politiikkaa pidä sovittaa yhteen. Tosiasiassa urheilu on ollut vahvasti sidoksissa Vladimir Putinin hallintoon, mikä on erittäin hyvä peruste sulkea Venäjä kansainvälisestä urheilusta.

Liikekannallepano tuskin helpottaa Venäjän mahdollisuuksia urheiluboikotin purkamiseen. Päinvastoin, Putin sylkäisi liikekannallepanollaan venäläisurheilijoiden päälle.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: UEFA:lta pöyristyttävä päätös - Valko-Venäjä palaa kansainväliseen jalkapalloon


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva