
Jääkiekko on Suomen ykköslaji, mutta ensimmäisestä olympiamitalista on kulunut vasta vajaat 30 vuotta. Pentti Matikainen luotsasi Leijonat Calgaryssa 1988 olympiahopealle.
Suomen mitali yllätti kaikki varsinkin sen jälkeen, kun avausottelussa oli tullut takkiin Sveitsiltä 1-2. Pentti Matikaisen ryhmä nosti kuitenkin tasoaan. Matikainen oli tuonut kiekolliseen ja kiekottomaan peliin uusia asioita.
– Pitää uskaltaa myöntää, että Calgaryyn lähdettiin kiekottoman pelaamisen ehdoilla. Meillä ei ollut paljon kiekollista pelaamista. Eki Laine oli yksi palanen kiekolliseen pelaamiseen, koska oli maalintekijä. Ja sitten Tapparasta tuli tavallaan valmis seurakokonaisuus, Susi, Lehtonen, Mikkolainen, millä pelattiin ylivoimaa kiekollista pelaamista, Matikainen kertoi Lahdessa Erkki Laineen patsaan paljastustilaisuudessa Sport Contentille.
Ennen Calgaryn kisoja Leijonissa roolitusta oli vähemmän.
– Haluttiin maksimoida asiat siinä kiekollisessa pelaamisessa eli maalintekemiseen. Uskallan väittää, että ekaa kertaa suomalaisessa maajoukkueessa roolitettiin pelaajia hyvin selkeästi, kuka tekee mitäkin ja keneltä odotetaan mitäkin. Tuli sitten se täysosuma siellä, Matikainen toteaa.
Viimeisessä ottelussaan Suomi voitti Neuvostoliiton 2-1. Se oli Suomen ensimmäinen voitto arvoturnauksessa venäläisjoukkueesta. Neuvostoliitto myös hävisi viimeisen ottelunsa olympiakisoissa.
– Vuosien saatossa on vasta realisoitunut itsellekin, että mikä merkitys sillä on ollut suomalaiselle jääkiekolle, Matikainen toteaa.
Ottelun jälkeen eräs valmentajalegenda tuli onnittelemaan Leijonia pukukoppiin.
– Se oli ainutlaatuinen. Ei kuulunut Viktor Tihonovin tapoihin. Yllätti täysin, että tuli meidän koppiin.
Ruotsissa puhuttiin leikillisesti YYA-sopimuksesta. Neuvostoliitto oli jo varmistanut olympiakultansa.
Matikainen painottaa, että Neuvostoliitto pelasi varmasti tosissaan.
– Kannattaisi katsoa nauha, joka siitä pelistä on olemassa. Ei heille ollut normaalia hävitä tuollaisessa paikassa. Iso arvovaltatappio. Yrittivät tosissaan kaikin tavoin voittaa.
Suomen ensimmäinen mitali oli looginen jatke kehitykselle.
– Sanotaan, että 1980-luvun alussa jääkiekosta rupesi tulemaan urheilua. 80-90 -luvun taitteessa suomalaisesta jääkiekkoilusta tuli huippu-urheilua. Ennen kaikkea meillä ei ollut esimerkkejä ja malleja, meidän pikkupojat olisivat voineet nähdä päiväunia, että voidaan joskus voittaa joku mitali arvokisoista, toteaa Matikainen.
Matikainen valmensi Suomen myös parhaiden pelaajien Canada Cup-turnauksen pronssille 1991. Lisäksi hänen komennossaan Leijonat voitti ensimmäisen MM-mitalinsa 1992.
Vuoden 1992 MM-finaalissa Ruotsi pesi Leijonat 5-2. Matikaisen mukaan kokemus menestyksestä ratkaisi.
– Jos verrataan Ruotsiin, jota vastaan 1992 pelattiin MM-finaalissa, niin ne ruotsalaiset, jotka olivat finaalissa, olivat nähneet pikkupoikina aina, että mitaleita voitetaan. Meille se oli ainutlaatuinen eka kerta. Niitten merkitys sillä mentaalitasolla, mitä pelaajien päässä liikkui, on ollut merkittävä.
Teksti: Otto Palojärvi