Jalkapallon MM-kisoissa saadaan uusi maailmanmestari, kun Espanja ja Hollanti pelaavat sunnuntaina MM-finaalissa. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, mutta maailmanmestaruuden on aiemmin voittanut vain seitsemän maata. Nyt joukkoon liittyy kahdeksas maa.
MM-finaalissa nähdään kiistattomasti turnauksen kaksi parasta joukkuetta. Hollanti on välillä esittänyt tylsää peliä, mutta se on voittanut kaikki ottelunsa ja pudotuspelitkin varsinaisella peliajalla. Joukkueen hahmot Wesley Sneijder ja Arjen Robben ovat ehdottomasti olleet turnauksen parhaita pelaajia.
Espanja tyrmäsi välierässä Saksan 1-0. Espanja oli ottelussa selvästi parempi joukkue ja sen keskikentän taitava lyhytsyöttöpeli oli Saksalle liikaa. Saksan päävalmentaja Joachim Löw teki ottelussa myös taktisen virheen valittuaan liian puolustusvoittoisen taktiikan.
Espanjan maine arvoturnauksen ikuisena alisuorittajana on nyt viimeistään ohi. Maa voitti Euroopan mestaruuden 2008 ja MM-kisojen finaalipaikka oli luonnollinen jatkumo tälle kultaiselle sukupolvelle. Hollanti on aiemmin hävinnyt MM-finaalin 1974 ja 1978, mitä maassa on luonnehdittu kansalliseksi traumaksikin. Vuonna 1988 Hollanti voitti Euroopan mestaruuden, mutta sen jälkeen maassa on petytty arvoturnauksissa toistuvasti. Vaikka Hollanti sunnuntaina häviäisikin, on se silti vuoden 2010 MM-kisojen suurmenestyjä.
Aiemmista maailmanmestareista MM-kisojen suurimmat pettymykset olivat Ranska, Englanti ja Italia. Ranska kaatui joukkueen sisäisiin ja valmennusjohdon aiheuttamiin riitoihin ja Italian vuoden 2006 kultajoukkue ei ollut enää samalla tasolla kuin neljä vuotta sitten. Englanti alitti taas selkeästi tasonsa ja Valioliigan tähdet vaikuttivat väsyneiltä raskaan kauden jälkeen.
Etelä-Amerikan suurmaat Brasilia ja Argentiina etenivät paraatimarssilla puolivälieriin, joissa tulivat tyrmätyiksi Hollannin ja Saksan toimesta. Taktisesti Hollanti ja Saksa pelasivat paljon parempaa peliä, vaikka taitoa Brasilialla ja Hollannillaoli periaatteessa enemmän. Diego Maradanon valitseminen Argentiinan valmentajaksi oli sittenkin virheratkaisu.
Piristävä yllätys oli kaksinkertainen maailmanmestari Uruguay, joka pääsi mitalipeleihin 40 vuoden tauon jälkeen. Uruguay osoittaa, että pienikin maa voi menestyä ja kasvattaa Diego Forlanin kaltaisia supertähtiä.
Jalkapallon maailmanmestarit:
1930: Uruguay
1934: Italia
1938: Italia
1950: Uruguay
1954: Saksa
1958: Brasilia
1962: Brasilia
1966: Englanti
1970: Brasilia
1974: Saksa
1978: Argentiina
1982: Italia
1986: Argentiina
1990: Saksa
1994: Brasilia
1998: Ranska
2002: Brasilia
2006: Italia
2010: Espanja tai Hollanti