Liigassa kiinnitetään kaudella 2024–25 entistä enemmän huomiota estämisen ja kiinnipitämisen kitkemiseen. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn ja urheilujohtaja Jussi Markkanen uskovat pelin nopeutuvan merkittävästi.

Kun hyökkääjä lähtee karvaamaan ja riistämään kiekkoa vastustajan puolustajalta, hänen mahdollisuutensa onnistumiseen lisääntyvät tällä kaudella huomattavasti. Kiekollisen pelaajan joukkuekaveri ei voi enää estää hyökkääjää ja jarruttaa hänen vauhtiaan.

Liigan tuomarit nappaavat tällä kaudella esimerkiksi tällaiset tilanteet johdonmukaisesti pois. Liigan erotuomarijohtajan Jyri Rönnin mukaan kyse on merkittävästi muutoksesta – säännöt sinällään säilyvät entisellään, mutta niitä tulkitaan hieman eri tavalla.

– Taitoa ja vauhtia yritetään saada lisää. Rajat ovat venyneet Liigassa hieman liikaa, Rönn sanoo Liigan tiedotteessa.

Liiga teki viime kauden päätteeksi laajan, valmentajille, pelaajille ja urheilujohtajille suunnatun kyselyn. Viesti oli Liigan urheilujohtajan Jussi Markkasen mukaan selkeä: juuri kiinnipitämisiin ja estämisiin halutaan puututtavan entistä tarkemmin.

– Estopelin ja kiinnipitämisten vähentäminen nähtiin kehityskohteeksi. Sitä on ollut liikaa, ja se on näkynyt katsomoonkin. Haluamme luoda Liigaan eurooppalaiseen ja suomalaiseen jääkiekkoon sopivan tavan, Markkanen sanoo.

Sääntötulkintojen tuominen kentälle on ollut iso urakka. Tuomarit on koulutettu videopalavereissa ja yhteisillä leireillä tiukempiin tulkintoihin. Samalla valmennukselle, urheilujohdolle ja pelaajille on annettu tarkka tieto siitä, miten tulkinnat muuttuvat.

Liigan tuomarit testasivat uutta linjaa harjoituspelissä Rauman Pitsiturnauksesta lähtien. Rönnin ja Markkasen mukaan palaute on ollut pääosin hyvää.

– Palautetta on nimenomaan haluttukin. On tärkeää, että pelaajat ja valmentajat ymmärtävät rajapinnan, jossa liikutaan, Rönn sanoo.

Hänen mukaansa muutos on tuomareillekin iso.

– Tuomarimme ovat hyvin sitoutuneita, ja he tekevät mitä pyydetään. He ovat halukkaita oppimaan, mutta kentällä asiat tapahtuvat nopeasti ja virheitä sattuu varmasti, kuten kaikessa inhimillisessä toiminnassa.

Liigassa painotettiin ennen edellisen kauden alkua, että peleissä halutaan nähdä kovia ja rehtejä kamppailua – sekä maalien edustoilla että kulmissa. Uudet tulkinnat eivät poista kunnon kaksinkamppailuja.

– Oikeanlainen kamppailu on taitolaji, emmekä halua missään nimessä vähentää taklauksia ja kamppailuja. Ne ovat osa Liigan peliä. Kroppa kroppaa ja maila mailaa vastaan, mailakäden alapuolelta, saa edelleen kamppailla. Käsillä roikkuminen ei siihen kuulu, Rönn tähdentää.

Markkanen uskoo, että taklauksien määrä nousee, kun kontaktitilanteisiin pääsee tehokkaammin.

– Viime vuonna annettiin jo paljon vastuuta taklattavalle, vaikka taklaajalla on tietenkin se suurin vastuu. Pääosumat vähenivät viime kaudella, ja se on hyvä muutos. Turvallisuus on kuitenkin tärkeää, ja pidämme siitä huolta, Markkanen sanoo ja jatkaa:

– Kamppailupeliä pitää olla. On mielenkiintoista nähdä, että mitä tulee tilalle, kun estämistä ja sitomista rajoitetaan. Pelaajat ovat tosi fiksuja ja oppivat uusia tapoja nopeasti.

Markkanen uskoo, että valtaosa pelaajista sisäistää uudet tulkinnat erittäin nopeasti.

– Olemme tuoneet hyvin selkeästi videoiden ja luentojen avulla selväksi, mitkä tilanteet vihelletään pois. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että kun kädet ovat molemmin puolin kiinni vastustajassa, se on painia. Ei jääkiekkoa.

Lähde: Liigan tiedote
Kuva: Liiga

Lue myös: NHL:ssä kytee siirtopommi? Sidney Crosbyn jatko Pittsburghissa epävarmaa

Lue myös: Jokerit vahvisti hyökkäystään – ”Isokokoinen ja taitava”

LUE MYÖS: Näkökulma: Valitse puolesi, Francesco Totti – Ikuinen kaupunki odottaa (FutisUutiset.fi)