palkki

Teemu Selänne ärähti Valtteri Bottaksen veroista – ei selvittänyt totuutta

2.02.2023 - 0:19:00

uutiskuva

F1-kuljettaja Valtteri Bottas kohautti Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa todettuaan, että Suomessa hänen tuloistaan jäisi käteen vain 20 prosenttia. Ulkomailla asuessaan Bottakselle jää omien sanojensa mukaan käteen managerikulujen ja kaikkien verojen jälkeen 70 prosenttia.

Viime aikoina poliittisista kannanotoistaan surullisen kuuluisaksikin tullut Teemu Selänne otti asiaan kantaa Twitterissä.

”Hyvää valtiopolitiikkaa…”savustetaan” varakkaat yksityiset ja yritykset muualle… kuka hyötyy?”, Selänteen twiitti visersi.

Moni kansalainen yhtyi Selänteen purkaukseen. Suomen poliittiset päättäjät saivat kuulla rikkaiden kohtelusta kunniansa.

Bottaksen narratiivin totuuden selvittely jäi Selänteeltä ja tavallisilta pulliaisilta vähemmälle. Suomessakin asuessaan Bottakselle jäisi käteen kyllä enemmän kuin 20 prosenttia.

Bottas tienaa F1-ajoistaan ja siihen liittyvistä muista töistään noin 10 miljoonaa euroa. Omien sanojensa mukaan hän maksaa manageripalkkioita ja muita kuluja siis kolmisen miljoonaa, jos asuu Monacossa, missä tuloveroprosentti on nolla.

Suomessa asuessaan Bottas maksaisi veroa korkeintaan 55 prosenttia, eli palkollisena hänelle jäisi verojen ja eläkkeiden jälkeen käteen reilut kolme miljoonaa euroa eikä kaksi miljoonaa, kuten hän itse antaa ymmärtää.

Tosin palkkatuloja Bottas tuskin nostaisi, jos Suomessa asuisi. Hän olisi varmasti yhtiöittänyt toimintansa ja nostaisi tulonsa osinkoina.

Jos Bottaksella on voitonjakokelpoisia varoja 7 miljoonaa euroa vuodessa, saa hän itselleen siitä Suomessa noin 4,2 miljoonaa euroa verojen jälkeen, jos maksaisi kaikki yrityksen tulot vuodessa itselleen kerralla. Verottaja lihoisi Bottaksen avulla noin 2,8 miljoonalla eurolla, minkä summan Bottas säästää Monacossa.

Suomen vuoden 2021 tulokunkku, Supercell-liikemies Ilkka Paananen tienasi vuoden aikana 58,7 miljoonaa euroa. Hänen veroprosenttinsa oli 37,3. Bottaksen veroprosentti olisi todennäköisesti samaa luokkaa ammattitaitoisten verojärjestelyjen jälkeen.

Toki Monacon nollaveroprosentti on houkuttelevampi. Bottas myös työskentelee ulkomailla, eikä ole loogista, että hänen pitäisi maksaa veronsa Suomeen.

Fakta on, että Suomessa asuessaan Bottaksella olisi suunnilleen sama veroprosentti kuin Selänteellä aikoinaan oli Yhdysvalloissa ja Kanadassa NHL-jääkiekkoa pelatessaan. Hän maksaisi veroja nykytuloistaan suunnilleen yhtä paljon kaikissa Euroopan maissa paitsi Virossa, Monacossa, Liechtensteinissa tai Sveitsissä.


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset