eteraanien MM-kilpailuissa Jyväskylässä lauantaina Vesa Mäki hyppäsi pituutta 65-vuotiaiden maailmanennätyksen ja vuoden 1987 Kalevan kisojen kaksoismestari Auli Marttinen 50-vuotiaiden naisten korkeushypyn maailmanennätyksen. Neljännesvuosisata sitten Kuopiossa Auli Marttinen voitti naisten 100 ja 200 metrin Suomen mestaruudet ajoin 11,82 ja 24,06. Nykyisin hän toimii Helsingin seudun Yleisurheilun toiminnanjohtajana.

Marttinen ylitti 50-vuotiaiden naisten korkeushypyssä 156 senttiä. Tulos on sentin enemmän kuin tähänastinen maailmanennätys, jonka ylitti 11 vuotta sitten hollantilainen Weia Reinboud.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

35-vuotisten korkeushypyssä rouvat Katriina Lehtoranta ja Tanja Lepikko olivat toinen ja kolmas sekä Kristiina Jatkola 40-vuotisissa toinen. Kaikki he ovat tyttövuosinaan kuuluneet terävimpään kotimaiseen kärkeen.

Hopeamitalein palkittiin 60-vuotisten korkeushypyssä Marketta Västi, 65-vuotisissa Sirkka-Liisa Ruuskanen ja 70-vuotisissa Inkeri Fält. Lisäksi pronssimitaleihin ylsivät Kirsti Viitanen, Helinä Pihlaja ja Marjatta Taipale.

Kaiken kaikkiaan suomalaisrouvat saavuttivat korkeushypyssä kymmenen mitalia!

Kaksoisvoitto 40-vuotiaiden kolmiloikassa

Entiset maajoukkueurheilijat Kaisa Wallinheimo ja Paula Laakso hyppäsivät kaksoisvoiton 35-vuotiaiden naisten kolmiloikassa. 1990-luvulla he loikkivat huipputulokset 13,73 ja 13,36 tyttönimillään Kaisa Gustafsson ja Paula Silmälä.

Reipasotteinen Senni Sopanen voitti Suomelle maailmanmestaruuden 80-vuotiaiden naisten kolmiloikassa ja palkittiin kuulantyönnössäkin pronssimitalilla.

Hopeamitaliin ylsivät lisäksi Terhi Kokkonen 60-vuotiaiden kolmiloikassa, Anna-Maija Kukka 65-vuotiaiden kolmiloikassa ja Varpu Holmberg 80-vuotiaiden kolmiloikassa. Kukka innostui puhkeamaan uuteen Suomeen ennätykseen 8,18.

Minna Henttonen voitti 35-vuotiaiden kuulantyönnön

Entinen juniorimaajoukkueen pikajuoksija Minna Henttonen (o.s. Vuori) voitti 35-vuotiaiden naisten kuulantyönnön uudella ennätyksellään 12,35, mikä ylittää Kalevan kisojen tulosrajan. Moukarimestari Kirsi Koro sijoittui kolmanneksi.

Naisten Suomen ennätystä yhä hallussaan pitävä Asta Ovaska on hänkin aloittanut uuden uran veteraanina. Ovaska sijoittui 45-vuotisten kuulantyönnössä toiseksi uudella tämän ikäluokan Suomen ennätyksellä 11,73.

Terhi Kokkosen kolmas kultamitali

Terhi Kokkonen voitti 60-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksussa jo kolmannen maailmanmestaruutensa. Aiemmin hän oli kotihallissaan voittanut myös viisiottelun ja 60 metrin juoksun.

Kristiina Jatkola sijoittui 40-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksussa toiseksi samana päivänä kuin hän saavutti toisen sijan myös korkeushypyssä.

Naiset kävelivät neljä kultamitalia

Kotihallissaan kilpaillut Pirjo Karetie voitti ylivoimaisesti 65-vuotiaiden naisten 10 kilometrin kävelyn mainiolla ajalla 65.15. Samalla hän varmisti Suomen 60-vuotisten joukkuevoiton Anneli Vihisen ja Eira Kalermon toverina.

Suomen naisten joukkueet voittivat maailmanmestaruudet myös 55-vuotisissa kolmikolla Anneli Kuukkanen, Leila Vähärautio ja Hillevi Toikka sekä 70-vuotisissa kolmikolla Ritva Tuliniemi, Sirkka Liimatainen ja Hanna Laurila.

35-vuotisten naisten 10 kilometrillä Minna Möttönen käveli toiseksi ja 75-vuotisten samalla matkalla Hanna Laurila kolmanneksi. 35-vuotisten joukkuekilpailussa suomalaiset olivat kolmansia edellään Latvia sekä Hong Kong.

Vesa Mäki hyppäsi maailmanennätyksen

MM-kilpailuiden alla Tampereella järjestetyissä SM-kilpailuissa Vesa Mäki sivusi 65-vuotiaiden pituushypyn maailmanennätystä 531, jonka aiemmin olivat hypänneet Yhdysvaltain Melvin Larsen vuonna 1991 ja Dick Richards vuonna 2001.

Jyväskylässä Mäki vihdoin rikkoi amerikkalaisten ennätyksen hypättyään 535. Aivan loistavan kilpailun hyppäsi myös toiseksi sijoittunut Pertti Ahomäki, jonka pisin hyppy oli vain yhdeksän senttiä uutta maailmanennätystä lyhyempi.

Samuli Korpi voitti ylivoimaisen maailmanmestaruuden 80-vuotiaiden korkeushypyssä tuloksella 128 senttiä. Olavi Niemi oli tässä ikäluokassa kolmas.

Tapio Pitkänen palkittiin 60-vuotiaiden pituushypyssä hopeamitalilla ja Jouko Nikula 55-vuotiaiden pituushypyssä pronssimitalilla. Matti Järvinen sijoittui toiseksi sekä 85-vuotiaiden korkeushypyssä että kolmiloikassa.

Viisi kultaa kolmiloikassa

Kimmoisuutensa hämmästyttävästi säilyttäneet suomalaiset ikämiehet voittivat maailmanmestaruudet sekä 70-, 75-, 80-, 85- että 90-vuotiaiden miesten kolmiloikassa.

Vuoden 2011 Euroopan parhaaksi veteraaniurheilijaksi valittu Stig Bäcklund loikki 70-vuotiaiden mestariksi loistotuloksella 10,50. Bäcklundin nimissä oleva 70-vuotisten maailmanennätys on 10,71.

80-vuotiaiden tiukassa kaksinkamppailussa 60 ja 200 metriä jo voittanut Jaakko Nieminen löi neljän sentin erolla korkeushypyn samana päivänä voittaneen Samuli Korven.

75-vuotiaiden maailmanmestaruuden voitti Reino Kataja, 85-vuotiaiden Aatos Sainio ja 90—vuotiaiden mestaruuden Teknillisen korkeakoulun apulaisprofessori, yliluutnantti ja Alkoholintutkijain seuran aktiivijäsen Ilmari Koppinen.

Helge Lönnroth otti revanssin keihäänheitossa

95-vuotiaiden keihäänheitossa Helge Lönnroth otti revanssin Ilmari Saunamäestä, jolle hän edellispäivänä kuulantyönnössä niukasti hävisi. Lönnroth heitti Suomen ennätyksen 14,89. Hopeamitalilla palkittu Saunamäki ei hävinnyt kuin 60 senttiä.

Raimo Kietäväinen voitti maailmanmestaruuden 80-vuotisten keihäänheitossa. Seppo Kautto sijoittui tässä ikäluokassa kolmanneksi Ruotsia edustavan Heino Poutiaisen jälkeen. Lars Lindberg oli kolmas 85-vuotisten keihäänheitossa.

70-vuotiaiden keihäänheitossa Kalevi Honkanen hävisi maailmanmestaruuden vain 18 sentin erolla venäläiselle Aleksei Kolikoville. Jouni Tenhu oli kolmas. 75-vuotiaiden keihäänheitossa Paavo Niemelä palkittiin hopeamitalilla.

Kuulantyöntäjistä palkittiin hopeamitalein 35-vuotisten ikäluokan Tomi Nissinen ja 40-vuotisten Arto Eskelinen. 55-vuotisten ikäluokassa Veini Holopainen oli kolmas. Tomi Nissisen kukisti vain saksalainen 21 metrin mies Andy Dittmar.

Kultamitaleja kävelyn joukkuekilpailuista

80-vuotiaiden miesten 10 kilometrin kävelyssä Viljo Hyvölä voitti maailmanmestaruuden, Veli-Matti Tamminen oli toinen ja Toivo Tuomela neljäs. Joukkuekilpailussa Suomi oli ylivoimainen.

Suomalaiset kävelivät joukkuekilpailun kultamitalin myös 65-vuotiaiden ikäluokassa kolmikolla Jorma Kalajoki, Antti Honkonen ja Åke Tarvos. (Joukkuekilpailun tulokset ovat alustavat, mutta todennäköiset.)

Taavi Hokkanen oli 85-vuotisten kävelyssä toinen ja Suomen 40-vuotiset ja 60-vuotiset miehet joukkuekilpailuissa toisia. 70- ja 75-vuotisten joukkuetulokset ovat tätä kirjoitettaessa vahvistamatta. Molemmissa ikäluokissa Suomi on vahva.

Timo Rajamäki aitoi kultaa Suomen ennätyksellä

55-vuotiaiden miesten 60 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuden voitti Timo Rajamäki uudella tämän ikäluokan Suomen ennätyksellä 9,09. Mainittakoon, että Arto Bryggare siirtyy ensi vuodeksi samaan ikäluokkaan.

Kurt Byggmästar voitti 85-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksun. Karsinta käytiin jo ennen lähtölaukausta, sillä kukaan muu samanikäinen kanssakilpailija ei katsonut kykenevänsä ylittämään kymmentä kappaletta 68,6-senttisiä aitoja.

45-vuotiaiden 400 metrin juoksujen välierissä Erkki Pirilä ja Katrin Kreen juoksivat miesten ja naisten Suomen ennätykset 54,25 ja 62,18. Kumpikin kuuluu mitaliehdokkaisiin pääsiäissunnuntaina juostavissa finaaleissa.

Ennen viimeistä kuudetta kilpailupäivää Suomi johtaa yhä maiden välistä mitalitilastoa. Saksa vaanii toisena, mutta kolmantena oleva Britannia on jäänyt Suomesta jo ratkaisevan paljon.

LUE MYÖS: Näkökulma: Jesse Puljujärvi Leijonien jokerikortti olympialaisissa? (KiekkoUutiset.fi)