Suomi hävisi miesten futsalin EM-kisojen toisessa ottelussaan Kazakstanille maalein 2-6. Ottelua seuratessa tajuntaan tulivat Martti Kuuselan sanat Levyraati-ohjelmasta vuodelta 1987:

”Tämähän oli kuin Suomi-Brasilia -ottelussa. En pysynyt mukana”.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Suomi pelasi toukokuun lopulla 1987 Helsingin olympiastadionilla jalkapallon harjoitusmaaottelun Brasiliaa vastaan ja hävisi maalein 2-3. Kuusela suuntasi Levyraadin kuvauksiin muutamia päiviä ottelun jälkeen.

Noin 35 vuotta myöhemmin Suomi pelasi futsalin EM-ottelun Kazakstania vastaan. Suomen tappiota osattiin odottaa. Sijoittuihan Kazakstan futsalin MM-kisoissa neljänneksi.

Kazakstan on Suomea heikompi jalkapallomaa, mutta futsalissa Kazakstan on maailman eliittiä. Tämä johtuu brasilialaispelaajien invaasiosta. Kaasuvaroilla rikastunut Kazakstanin poliittinen diktatuuri on hankkinut maahan ostourheilijoita ja Kazakstan on noussut futsalin huipulle siinä missä Qatar käsipallossa.

Kazakstanin futsalmaajoukkueen rungon muodostavat taitavat brasilialaispelaajat. He saavat Kazakstanissa mukavasti rahaa, kun tavallinen Kazakstanin keskiluokka on samaan aikaan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Vuodenvaihteessa Kazakstanissa nähtiinkin poliittisia mellakoita, joiden taltuttamiseksi tarvittiin jopa venäläisiä ”rauhanturvaajia”.

Brasilialaispelaajat voivat tienata Kazakstanissa paljon rahaa. He eivät tule ajatelleeksi tukevansa samalla Kazakstanin diktatuurin eliitin kleptokratiaa.

Kazakstan ei ole ainoa futsalin EM-kisoissa ainoa brasilialaispelaajia käyttävä joukkue. Azerbaidzhanin joukkueen pelaajista yli puolet on brasilialaisia. Useampia brasilialaispelaajia käyttävät myös Venäjä ja Georgia.

Italiakin turvaa brasilialaisiin. Italian brasilialaispelaajilla on kuitenkin italialaisia sukujuuria, joten heitä ei voi tulkita suoraan ostourheilijoiksi.

Kazakstan, Venäjä, Azerbaidzhan ja Georgia lässähdyttävät brasilialaisillaan futsalin maajoukkueturnauksen mainetta, mutta Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA ei ole tehnyt ostourheilun torpedoimiseksi juuri mitään. Futsalin suosion kasvattaminen keinotekoisin keinoin ja rahan tienaaminen kleptokratioiden avulla siinä sivussa on tietenkin tärkeämpää.

Vastaavia esimerkkejä on nähty muissakin lajeissa. MM-kisoissa ja olympialaisissa vahvasti pelannut Qatarin käsipallomaajoukkue on yksi karuimmista esimerkeistä. Jääkiekossa Kazakstan ja Valko-Venäjä peluuttavat maajoukkueissaan useita pohjoisamerikkalaisia.

Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA on sentään tehnyt pelleilyn tilkitsemiseksi jotain. Maajoukkueissa saa peluuttaa vain yhtä amerikkalaisvahvistusta, jolla ei ole sukulaissiteitä uuteen kotimaahansa.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös:Suomen futsalmiesten johto suli selkäsaunaksi EM-kisoissa

LUE MYÖS: Näkökulma: Näistä valitaan Leijonat olympialaisiin (KiekkoUutiset.fi)