Kuten kerroimme aiemmin, Helsingissä tyhjillään seisovan Helsinki-hallin kohtalo saattaa olla ratkeamassa positiivisesti. Nyt Helsingin Sanomat on avannut artikkelissaan, miten prosessi voisi edetä.

Kutenkerroimmeaiemmin, Helsingissä sijaitseva Helsinki-halli on seisonut käyttämättömänä maaliskuusta 2022 alkaen.

Syynä on Venäjän käymä laiton hyökkäyssota Ukrainassa, joka vei hallin omistajatGennadi TimtshenkonjaBoris Rotenberginsekä USA:n että Euroopan Unionin pakotelistoille. Samalla myös kaikki urheilu- ja kulttuuritoimijat vetivät tapahtumansa pois hallista.

Nyt Helsingin Sanomat on kertonutartikkelissaan, että Helsinki-hallin avaamiseen voi olla parikin erilaista ratkaisuvaihtoehtoa. Uusista ratkaisuvaihtoehdoista puhui myös ulkoministeri, KokoomuksenElina Valtonen, aiemmin Ylen haastattelussa.

Artikkelin mukaan yksi vaihtoehto voisi olla tapausta varten säädettävä erillislaki. Ongelmana on se, että lainsäädäntö on pitkä ja hidas prosessi ja omaisuudensuojaan puuttuva laki olisi muutenkin hankala tapaus.

Nyt on ilmentynyt kuitenkin toinenkin ratkaisuvaihtoehto. Halliyhtiö Helsinki Halli Oy on pystynyt aiemmin maksamaan tonttivuokran ja kiinteistöverot aiemmin normaalisti, mutta nyt niitä on jäänyt ja jäämässä väliin.

Väliin on jäänyt viimeisin vuokraerä, joka on vajaa 100 000 euroa. Lasku erääntyi heinäkuun puolivälissä ja seuraava erääntyy lokakuun puolivälissä.

Mikäli vuokraa ja rästejä ei makseta, Helsingin kaupunki voi alkaa toimiin. Ensimmäinen vaihtoehto on maanvuokrasopimuksen purku, joka käytännössä johtaisi rakennuksen purkamiseen.

Toinen vaihtoehto on ulosottomenettely, jolla kaupunki voisi hakea Helsingin käräjäoikeudelta päätöstä, joka mahdollistaa hallin realisoinnin Ulosottoviraston toimesta.

Realisoinnissa hali tulisi pakkomyyntiin. Myyntisummalla maksettaisiin pois vanhoja velkoja ja hallille löytyisi uusi omistaja. Mediatietojen mukaan tämä olisi kaupungille mieluisampi vaihtehto.

Realisointikaan ei ole nopea prosessi. Se vie usean kuukauden ajan, koska velallinen saa ensin muistutuslaskun, sitten muistutuskirjeen ja lopulta perintäkirjeen. Jos mikään niistä ei johda maksuun tai maksujärjestelyyn, asia etenee käräjäoikeuteen.

Helsingin kaupungin edustaja, Kokoomusta edustava pormestariJuhani Vartiainentoteaa kaupungin olevan valmis myös toimimaan osaomistajana väliaikaisesti pakkomyynnin kautta, jos se helpottaa asioita.

– Jos tämä prosessi helpottuisi sillä, että kaupunki toimisi väliomistajana, en asettuisi poikkiteloin. Pitkällä aikavälillä luontevin ratkaisu on, että hallilla on yksityinen omistaja ja operoija, Vartiainen kommentoi HS:n artikkelissa.

Lähde:Helsingin Sanomat

Lue myös:Helsinki-hallin kohtalo aukeamassa: ”Olemme alkaneet valmistella ratkaisua”

LUE MYÖS: Teuvo Teräväinen ja Eeli Tolvanen taistelevat MM-kisojen tehotilastojen voitosta (LeijonaUutiset.fi)