palkki

Kartturiksi ryhtynyt Janni Hussi saanut kuulla myös törkeyksiä – rento keskusteluhetki siirtyi pikkuhousuihin

30.11.2023 - 11:50:00

uutiskuva

Kartanlukija, yrittäjä ja mediapersoona Janni Hussi on tullut varsin omaperäistä polkua pitkin rallimaailman huipulle. Huipusta voidaan jo hyvällä omallatunnolla puhua, sillä ensi kaudella Hussi toimii Lauri Joonan kartturina koko WRC2-kauden ajan.

Kuusankoskelainen pikku-Janni haaveili radiojuontajan ammatista ja touhuili paljon urheilun parissa. Rämäpäisyyttä löytyi, vaikka pienenä tyttönä moottoriurheilu ei vielä kuulunut lajivalikoimaan.

– Ensimmäiset muistoni moottoriurheilun parissa ovat itse asiassa kaksipyöräisten kanssa. Teini-ikäisenä poikaystäväni harrasti moottoripyöriä ja teki kaikenlaisia stuntteja, Hussi muistelee AKK:n verkkosivuilla.

Rallin ulkopuolisia saattaa hämmästyttää, mutta Hussille rauha ja tasapaino elämään on paljolti löytynyt sorarännissä päätähuimaavaa vauhtia kiitävän auton sisältä.

– Ralli on tuonut minulle hirveästi sellaista kaivattua rauhaa. Kun olen siellä ralliautossa, niin silloin ei ole mitään muuta. Se on sellaista omaa meditaatiota. Vaikka kartturin roolissa tapahtuu tosi monia asioita samaan aikaan ja pitää multitaskata, niin silti koen, että se on minun paikka tavallaan rentoutua. Fyysisesti ei tarvitse olla missään muualla kuin siinä.

Keväällä 2022 hän oli yksi Aamulypsyn juontajista Radio Suomipopilla. Ohjelmalle on ollut luonteenomaista, että asioista puhutaan suoraan ja räväkällä otteella. Niin myös tuona keväisenä aamuna, kun puhe kääntyi ralliin.

– Taisin sanoa, että “ei kai se ralli nyt niin vaikeata voi olla”. Siinä ei sitten kauaa mennyt, kun Sami Pajari soitti lähetykseen ja kysyi, että “Janni, jos se ei ole niin vaikeaa se ralli, niin lähdetkö kokeilemaan?”

– Mietin, että mitähän hittoa tästäkin tulee. Ja siitä se sitten lähti. Kävin suorittamassa AKK:lla kartturin tutkinnon ja rallitutkinnon. Sitten päästiin Samin kanssa osallistumaan Historic-ralliin Lahteen. En usko, että ilman tuota Samin haastetta olisin näin syvälle rallihommiin ajautunut. Olisin rallimakkara kädessä silloin tällöin tienvarressa seuraamassa, mutta tuskin minusta olisi tällainen ralliperuna tullut.

Ralliura on Hussilla ollut varsin nopea ja antoisa. Vajaa kaksi vuotta radiossa tapahtuneesta haasteesta, ja hän starttaa koko kauden mittaiseen urakkaan WRC2-luokassa. Hussi kertoo, että häntä on kohdeltu rallipiireissä hyvin.

– Minua on kohdeltu tosi hyvin. Toki kun teen julkista työtä ja tulen ihan toisista piireistä niin sehän voi herättää ennakkoluuloja. Ja varmasti on herättänytkin, että miksi toi tulee tänne. Mutta koen, että kaikki ovat ottaneet minut tosi hyvin vastaan.

Lajiin kuin lajiin mahtuu myös epäasiallista käytöstä, eikä Hussikaan ole täysin voinut välttyä epäasiallisilta kommenteilta.

– Räikein esimerkki on, kun ensin heitettiin kuskin kanssa hauskaa läppää ja sen jälkeen minulta kysyttiin, että minkä väriset pikkuhousut sinulla on. Valitettavasti tätä vielä on, kuten myös monessa muussa lajissa. Sitä pitää aktiivisesti pyrkiä kitkemään pois.

Hussi sanoo kuitenkin, että oikeaan suuntaan ollaan koko ajan menossa tasa-arvon suhteen myös rallissa ja muualla urheilumaailmassa.

– Mitä enemmän puhutaan, sitä enemmän tulee julki ja toivottavasti näistä päästään eroon joskus.

Lähde: AKK:n tiedote
Kuva: Hannu Rainamo

Lue myös: Suomalainen rallikuski saa hienon mahdollisuuden ulkomailla – "Nyt hypätään aivan tuntemattomaan"

Lue myös: Esapekka Lappi ei antanut itselleen puhtaita papereita kaudesta


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset