Suomen lentopallonuorten uskomaton menestys viikonloppuna huipentuvissa alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa on suuri näyttö myös joukkueen onnistuneesta psyykkisestä valmennuksesta. U19-pojat etenivät historiallisesti lauantaina pelattaviin välieriin, joissa vastaan asettuu Puola.

– Henkinen valmennus on tällä joukkueella lähtenyt käyntiin viisi vuotta sitten ja urheilupsykologi on ollut koko ajan mukana. Yksi valintakriteeri pelaajien valinnassa maajoukkueryhmään oli urheilupsykologin konsultaatio. Lähtökohtana oli taustoittaa minkälaisia henkisiä ominaisuuksia pojilla on, ja oliko näkyvissä ominaisuuksia, joilla voisi kasvaa huippu-urheilijaksi, Suomen EM-joukkueen päävalmentaja Pertti Honkanen kertoo Lentopalloliiton tiedotteessa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Urheilupsykologinen valmennus lentopallossa on aloitettu nuorten lentopallomaajoukkueissa jo ikäluokan 1985-86 kanssa, kun siellä olivat mm. Konstantin Shumov ja Oivasen Mikko ja Matti. Jokaisella ikäluokalla on myös ollut Kuortaneen valmennuskeskuksessa urheilupsykologian kurssi, joka on suunnattu nimenomaan lentopalloilijoille.

– Tämän EM-kisoissa nyt olevan ikäluokan kanssa on menty pisimmälle. Yhteistyö heidän kanssaan on tiiviimpää. Jokaisen kanssa on käyty henkilökohtaisia keskusteluja ja tehty testejä. Niissä selvitetään muun muassa kisoihin valmistautumista ja paineensietokykyä. Urheilupsykologin tekemien testien ja pelaajahaastattelujen pohjalta on laadittu jokaiselle kehitystavoitteet, tunnistaen mahdolliset haasteet jo etukäteen. Tämän lisäksi myös valmentaja on saanut vinkkejä miten toimia jokaisen yksilön kanssa.

– Olen saanut näistä hyödyllistä tietoa, miten kukin yksilö toimii ja onko esimerkiksi huippusuoritusta rajaavia tekijöitä. Tavoitteena on selvittää miten kustakin pelaajasta saadaan parhaat puolet esiin. Ja samalla se auttaa myös joukkueen rakentamista, millaiset perusasiat ovat, että saadaan paras mahdollinen joukkue. Millaiset ominaisuudet esimerkiksi määrittävät avauskokoonpanon pelaajaa ja millaiset vaihtopelaajaa.

– Meidän joukkueessa on sellainen ominaisuus, että kun vaihdosta tulee kentälle uusi pelaaja, niin peli paranee ja pelitapa säilyy. Se on erittäin harvinaista.

– Turnauksen aikana urheilupsykologia konsultoidaan tarvittaessa ja se auttaa pelaajien lisäksi myös valmentajaa eli miten pitää itse toimia, että saa pelaajat pelaamaan parhaimmillaan.

– Lähes jokaisen pelaajan kanssa on myös tehty urheilijaprofiili, jossa on muun muassa jokaisen pelaajan kehityskohteet ja henkisen kasvun portaat.

Psyyke, fysiikka ja lajitaidot kulkevat käsi kädessä

– Samalla tavalla kun pelaajille tehdään fyysiset testit, niin heille tehdään myös psyykkiset testit. Meillä on kolme osa-aluetta, joita kaikkia viedään samaan aikaan eteenpäin: psyyke, fysiikka ja lajitaidot.

– Pelaajien itseluottamuksen lisääminen on ainoa tie pysyvään kehitykseen henkisellä puolella. Meidän kavereilta ei sellaisia selityksiä kuule, että ”nyt oli huono päivä”. Ne ovat ihan naurettavia selityksiä.

– Psyykkisellä valmennuksella on ollut suuri merkitys pelaajille ja minulle itselle myös.

– Me pyrimme selvittämään myös miksi joku pelaaja tekee pelissä jotain, mikä ei ole pelaajan oma eikä joukkueen edun mukaista. Jos joku syöttää pallon yli takarajan, niin pelaajan täytyy tajuta, että se vaikuttaa myös muiden pelaajien suorituksiin.

– Psyykkinen valmennus ei ole irrallaan vaan se on läsnä kaikessa harjoittelussa. Niissä hyödynnetään niitä vinkkejä, joita urheilupsykologilta saadaan. Kaiken tavoitteena on saada yksilö kehittymään urheilijana.

– Me saamme myös tietoa esimerkiksi siitä kuinka äärirajoille urheilija voidaan viedä. Kuinka käsitellään urheilijaa ja miten kukin yksilö pitää huomioida. Ja miten palaudutaan hermostollisesti ja mentaalisesti.

– Näiden poikien kanssa tehdään vielä valmennuskeskuksessa töitä kaksi seuraavaa vuotta. EM-kisojen jälkeen on analyysin paikka kaikilla tasoilla: taidot, fysiikka ja psyyke. Meidän täytyy kanavoida se voima ja energia, joka poikiin on tästä turnauksesta tullut. Ja sitten pitää vaatia heiltä vielä enemmän. Tähän ei voida tietenkään jäädä.

– Pelaajien usko omiin kykyihin on kasvanut ja kasvaa valtavasti vielä tästä eteenpäin. Pelitaitoihin liittyvien asioiden pitää myös mennä eteenpäin. Ensi vuonna on uusi vuosi ja uudet kilpailut, Honkanen toteaa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Näistä valitaan Leijonat olympialaisiin (KiekkoUutiset.fi)