
Qatarissa järjestettävä jalkapallon MM-turnaus herättää siirtotyöläisten kuolemien ja ihmisoikeusloukkausten takia valtaisaa kritiikkiä. Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n painottama kestävä kehityskin puhuttaa, koska Qatarin stadioneille ei MM-kisojen jälkeen ole uusiokäyttöä.
Qatarin kisoja arvostellessa on hyvä muistaa, ettei jalkapallon MM-turnaus joudu kyseenalaiseen valoon ensimmäistä kertaa. Vuosikymmenten varrelta MM-kisoihin on sisältynyt paljon synkkää historiaa.
Meksikossa 1986 järjestetty MM-turnaus muistetaan Diego Maradonan ihmeteoista, kuten siitä kuuluisasta Jumalan kädestä. Kisojen lieveilmiöt jäivät vähemmälle huomiolle.
Paikan päältä kisoista raportoinut Yleisradion selostajalegenda Pentti Salmi teki Meksikosta kuitenkin ansiokasta urheilujournalismia. Hän työsti raportin Mexico Cityn alueelta hökkelikaupunki Nezasta, jonne MM-kisoja varten rakennetulla stadionilla Tanska ja Skotlanti kohtasivat.
Liput tuohon peliin maksoivat vain 30 markkaa, mutta paikan päällä peliä oli seuraamassa vain tanskalaisia ja skotteja. Hökkelikaupungin asukkailla ei ollut varaa kisalippuihin.
Salmi kuvaili Nezan hökkelikaupunkia niin lohduttomaksi näyksi, että eurooppalaisten on vaikeaa sellaista edes kuvitella. Salmi esitti myös kysymyksen, mihin Nezan stadionia tarvitaan kisojen jälkeen?
Nyt 36 vuotta myöhemmin Neza on yhä yksi maailman suurimmista slummialueista, joskin Meksikon talouskasvun myötä olot ovat sielläkin hieman kohentuneet. Nezan stadionkin on pystyssä. Se on kahden meksikolaisen jalkapallon ammattilaisseuran kotistadion.
Teksti: Otto Palojärvi
Kasto video Pentti Salmen lohduttomasta raportista Meksikosta vuodelta 1986 tästä
Lue myös:Jalkapallon MM-kisoissa tehtiin iljettävää historiaa myös 1978