Suomen Olympiakomitean kokouksessa kuultiin lauantaina katkera puheenvuoro.
Kovan kritiikin kohteeksi joutunut väistyvä puheenjohtaja Jan Vapaavuori antoi jäähyväispuheessaan monien tahojen kuulla kunniansa. Osansa saivat media, RKP ja sen urheiluasioista vastaava ministeri Sandra Bergqvist.
Vapaavuoren mielestä Sanoman urheilutoimituksella on kansallinen ylivalta, joka hyödyntää jokaisen erimielisyyden. Opetus ja kulttuuriministeriön johdolla ollaan Vapaavuoren mielestä taas menossa kohti ”itämaisempia muotoja”. Vapaavuori syytti ministeriötä ”alkeellisimpien hyvän hallinnon periaatteiden hylkäämisestä”.
Vapaavuoreen kohdistettu kritiikki on välillä mennyt toki överiksi. Mutta katkerassa jäähyväispuheessaan Vapaavuori osoitti sanavalinnoillaan olevansa huono häviäjä.
Vapaavuori muistutti tunnelman olleen hyvä Pekingin 2022 talviolympiakisojen jälkeen. Pariisin 2024 kesäolympiakisojen nollamitalisaldon jälkeen Olympiakomitean niskoille tuli rankasti rapaa.
Suomi saavutti Pekingin 2022 talviolympiakisoista kahdeksan mitalia, mutta ne mitalit voitettiin vain hiihdossa ja jääkiekossa. Jos NHL olisi ollut kisoissa mukana, ei Leijonat välttämättä olisi voittanut mitalia ollenkaan.
Eikä Suomen urheilun kokonaistaso ole ollut Vapaavuoren puheenjohtajakauden aikana ollut nousussa. Vapaavuori ei ole saanut kurssia korjattua, joten kiistatta hänen voi katsoa epäonnistuneen tehtävässään.
Vapaavuori halusi Olympiakomitean puheenjohtajaksi tiettävästi siksi, että katsoi sen auttavan poliittisia tavoitteitaan. Tässä hän teki pahan virhearvion. Olympiakomitea on kulkenut hänen kaudellaan kriisistä toiseen.
Valtamedian arvostelu on halpahintaista populismia, johon moni poliitikko nykyään ryhtyy saadakseen vetoapua valtamedioita haastavasta sosiaalisesta mediasta. Tavallisesti valtamediaa arvostellaan silloin, kun peli on jo julkisuuskuvan osalta jo menetetty.
Urheilu ja politiikka kulkevat käsi kädessä. Moni poliitikko hakee irtopisteitä urheilun kautta sekä demokraattisissa maissa että diktatuureissa.
Diktatuureissa heikot urheilutulokset eivät poliitikkoja kaada, mutta hyvät tulokset kasvattavat diktaattorien suosiota. Demokraattisissa maissa urheilu on poliitikoille riskipeliä, joka Vapaavuorelle nyt kostautui karulla tavalla.
Suomen urheilun kehnosta tilasta ei voi Vapaavuorta tietenkään yksin syyttää. Rakenteellisia ongelmia on Suomen huippu-urheilussa ollut koko 2000-luvun ajan.
Isoilla rahoilla pyörineet huippu-urheilun muutostyöryhmät ovat olleet eräänlaisia brezhneviläisiä tekeleitä. Kuvio on lopulta tarjonnut ”Potemkinin kulissit” mallilla ”keinutetaan junaa, ja kuvitellaan, että se liikkuu”.
Teksti: Otto Palojärvi. Kuva: Olympiakomitea
Lue myös: Jan Vapaavuori jakoi kovasanaista kritiikkiä ympäriinsä
Tweet