palkki

Oliko EM-tulos huono? – Suomen yleisurheilu selätti surkeutensa

14.06.2024 - 7:00:00

uutiskuva

Väitetään, että Oliver Helander pelasti Suomen voitettuaan pronssin Rooman EM-kisojen keihäsfinaalissa.

Mitali jäi Suomen joukkueen ainoaksi, mutta kokonaisuutena Suomi pärjäsi varsin hyvin, jos tuloksia verrataan 2010-luvulla järjestettyihin yleisurheilun EM-kisoihin.

Odotukset olivat edellisten Münchenissä 2022 käytyjen EM-kisojen jälkeen yhtä mitalia korkeammalla. Münchenistä Suomelle tuli peräti neljä mitalia.

Münchenin kultavoittajista Wilma Murto oli Rooman seiväsfinaalissa kahdeksas ja Topi Raitanen 3000 metrin estejuoksun finaalissa vasta 15:s. Lassi Etelätalo voitti Münchenissä EM-pronssia. Roomassa hän oli kuudes.

Kristiina Mäkelä saavutti Münchenissä kolmiloikan EM-hopeaa. Roomassa Mäkelä hyytyi karsintaan.

Mitalitilastossa pudotusta tuli toki roimasti, mutta paljon oli Suomella onnistujiakin. Elina Lampela oli seiväsfinaalissa neljäs. Silja Kosonen oli moukarifinaalin nelonen ja jäi täpärästi mitalitta.

Aku Partanen käveli 20 kilometrillä viidenneksi. Nathalie Blomqvist oli 5000 metrin juoksussa viides. Viitostilan saavutti myös Ella Junnila korkeushypyn finaalissa.

Reetta Hurske aitoi 100 metrillä kuudenneksi. Ilona Mononen oli kuudes 3000 metrin esteissä.

Santeri Kuusiniemi oli 110 metrin aidoissa seitsemäs. Nina Chydenius oli 10 000 metrin juoksussa kahdeksas.

Kaksi Suomen ennätystäkin Roomassa juostiin. Blomqvistin SE-aika 5000 metrillä oli 14.44,72. Mononen juoksi 3000 metrin esteissä SE-ajan 9.23,28.

Vuonna 2018 EM-kisoissa puhuttiin varsin perustellusti suomalaisen yleisurheilun surkeudesta. Päitä vaadittiin silloin vadille.

Ryhtiliikettä alkoi tapahtua tulostason noston valossa jo seuraavana vuonna, vaikka mitalimäärissä se ei heti näkynytkään. Nyt Suomella on EM-tasolla jo reilusti toistakymmentä finaalitason urheilijaa.

EM-finaalitason urheilijoiden määrä on Suomessa nosteessa. Se on ennen kaikkea tulosta siitä, että valmennuksessa on kohdistettu resursseja paremmin.

2010-luvulla Suomi vältti yleisurheilun arvokisoissa häpeän keihäsmiesten avulla. Nyt mitalitoivoja on monessa muussakin lajissa.

Pariisin olympialaisissa elokuussa realistisia mitaliodotuksia on Helanderilla ja Roomassa vielä puolikuntoisena kisanneella Murrolla.

Lue myös: Tässä on jalkapallon EM-kisojen otteluohjelma


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Helmareilla hyvä onni arvonnassa

19.07.2024 14:24:12

Livetulokset