palkki

Näillä kriteereillä Lauri Markkanen päihittää Iivo Niskasen kirkkaasti

19.01.2023 - 6:00:00

uutiskuva

Suomalaiset urheilutoimittajat ovat saaneet jälleen lokaa niskaansa äänestettyään Iivo Niskasen vuoden 2022 parhaaksi urheilijaksi. Suomen kansainvälisesti kenties tunnetuin urheilija, koripalloilija Lauri Markkanen, jäi äänestyksessä neljänneksi.

Penkkiurheilussa eletään tunteilla. Urheilutoimittajilla on eri suosikkilajinsa. Perinnelajit hiihto ja yleisurheilu pitävät vuoden urheilija -äänestyksissä pintansa, vaikka vanhan liiton väkeä on äänestäjäkunnasta pois siivottukin.

Vuoden urheilija -valinnassa ei ole määritelty varsinaisia kriteereitä. Koko äänestyksen voisi kyseenalaistaa, koska eri lajien edustajia on jopa mautonta laittaa paremmuusjärjestykseen.

Jos on pakko äänestää, niin tietysti kriteeriksi voisi asettaa sen, miten kansainvälisesti harrastetusta tai tunnetusta urheilulajista on kyse sekä senkin asian, miten paljon urheilija tienaa. Huippu-urheilu on nykypäivänä viihdeteollisuutta ja puhtaasti ammattilaisten touhua, joten rahakin on oleellinen kriteeri.

Tänäkin vuonna vähintään 16 miljoonaa tienaava Lauri Markkanen onkin suomalaisen urheilun palkkakunkku. Koripallo on maailman toiseksi seuratuin palloilulaji ja yksi maailman suosituimmista urheilulajeista. Markkanen on tehnyt kovaa tulosta maailman kovimmassa koripalloliigassa ja auttoi vahvalla panoksellaan Suomen EM-koripallossa puolivälieriin sekä koripallon MM-kisoihin.

Valtteri Bottas on tienestien osalta Suomen urheilussa kakkonen. Bottas ei Alfa Romeo-tallissa taistele enää F1-kisojen voitoista, mutta ajaa yhä autourheilun arvostetuimmassa sarjassa. Viime kaudella hän menestyi odotuksia paremmin ja oli tuloksissa parhaimmillaan viides.

Emil Ruusuvuori nousi tenniksen maailmanlistalla viime vuonna sijalle 41. Tennis lukeutuu maailman suosituimpien urheilulajien joukkoon. Ruusuvuori on Suomen ainoa Grand Slam-tason pelaaja.

Maailman suosituimmassa urheilulajissa jalkapallossa suomalaiset huippupelaajat ovat vähissä. Teemu Pukki pelasi viime vuonna kuitenkin kovatasoisimmassa sarjassa Englannin Valioliigassa ja Lukas Hradecky Saksan Bundesliigassa, joka on maailman neljännen kovimman sarjan joukossa. Glen Kamara pääsi Glasgow Rangersissa Eurooppa-liigan finaaliin.

Jääkiekko on maailmalla marginaalilaji. NHL on Pohjois-Amerikassa kuitenkin neljänneksi seuratuin urheilun ammattilaissarja. Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen voittivat viime vuonna sarjan mestaruuden Stanley Cupin.

Harvat suomalaisurheilijat tienaavat miljoonia. NHL:ssä miljoonatienesteille pääsee suomalaisia joukkueellinen.

Vuoden urheilija -äänestyksessä kymmenen joukkoon mahtui näistä edellä mainituista Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista urheilijoista Markkasen lisäksi vain Mikko Rantanen. Hän oli äänestyksessä seitsemäs.

Mutta hiihdon olympiavoitto, olympiamitalit ylipäätään, tai yleisurheilun Euroopan mestaruudetkin ovat kovia saavutuksia. Hiihto ja yleisurheilu ovat Suomessa suosittuja lajeja ja urheilussa on hyvä kunnioittaa perinteitäkin. Jatkuva marmattaminen vuoden urheilija -valinnoista saa toisinaan surkuhupaisiakin piirteitä.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: Toyota-pomo: Kalle Rovanperä menetti yhden edun - ”Tekee elämästä hieman haastavampaa”


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

JYP kaappasi Jukureiden pelaajan

19.04.2024 12:30:46

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset