palkki

Jalkapallokauden parhaita palkittiin Captain's Ball -gaalassa

11.11.2013 - 21:34:34Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga ovat palkinneet jalkapallokauden 2013 parhaita Finlandia-talossa Helsingissä järjestetyssä Captain’s Ball -gaalassa. Laajassa palkintokategorioiden kirjossa huomioitiinn niin ruohonjuuritason työ nuorisojoukkueissa kuin huipputasolla Veikkausliigassa ja kansainvälisesti tehdyt suoritukset.

Jalkapallokauden 2013 parhaat

Ykkösen maalikuningas: Jussi Aalto, FC HAKA (17 maalia)

Ykkösen Vuoden pelaaja: Josu, SJK (Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestys)

Vuoden Grassroots-toimija: Santtu Luoto, FC Kontu

Santtu Luoto on vaikuttanut jalkapallon kautta jo noin 20 vuoden ajan monen kontulalaisen nuoren elämään. Hän aloitti 1994-syntyneiden kymmenvuotiaiden tyttöjen valmentajana ja valmensi heitä aina B-tyttöihin saakka.

Oman joukkueensa ohella Santtu Luoto on tehnyt paljon arvokasta työtä seuran tyttöjalkapallon eteen ja ollut apuna uusien joukkueiden perustamisessa. Hän oli rakentamassa Itä-Helsingin seurojen välistä yhteistyötä ja toimintamalleja. Hän oli mukana myös Palloliiton päiväkodeille suunnatussa Pusta ja Pampa -projektissa tarinan kirjoittajana. Hän välittää hienosti futiksen ilosanomaa myös monipuolisilla valokuvillaan toiminnasta. Luoto on järjestänyt Kontulassa näyttelyn, jossa futiskuvat olivat esillä.

Vuoden Kaikki Pelaa-valmentaja: Ari Alavesa, Oulunsalon Pallo

Vuoden Kaikki Pelaa -valmentaja on tehnyt useamman vuoden valmentamiensa poikien kanssa erinomaista työtä kannustavalla ja pelaajia huomioivalla otteella. Ari Alavesa on jaksanut kannustaa ja opastaa poikia harjoituksissa sekä innostanut heitä menestyksekkäästi omatoimiseen harjoitteluun. Hänen valmentamallaan joukkueella on selkeät ja avoimet pelisäännöt nähtävillä seuran nettisivuilla.

Vuoden tyttöjoukkueen valmentaja: Mika Räisänen, SiPS
Vuoden tyttöjoukkueen valmentaja on tehnyt hyvää pelaajakehitystyötä Siilinjärvellä Kuopion lähellä. Mika Räisäsen joukkueet pelaavat vuodesta vuoteen tavalla, joka auttaa pelaajia kehittymään entistä paremmiksi jalkapalloilijoiksi. Sen myötä he ovat saavuttaneet myös hyviä tuloksia.

Vuoden poikajoukkueen valmentaja: Jouni Jäntti, KuPS

Vuoden poikajoukkueen valmentaja on toiminut kuopiolaisen pelaajakehityksen aitiopaikoilla jo kahden vuosikymmenen ajan. Tuona aikana Jouni Jäntin luotsaama joukkue on ollut A- ja B-nuorten SM-mitaleilla yhteensä kuusi kertaa, viimeisimpänä tämän kauden BSM-kulta. Joukkuemenestystä tärkeämpää on ollut kuitenkin lukuisten KuPS-nuorten kehittäminen poikien ja nuorten maajoukkueisiin sekä liigatasolle.

Vuoden nuorten valmentaja: Jouni Jäntti, KuPS
(Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n äänestys)

Vuoden valmentaja: Pekka Lyyski, IFK Mariehamn
(Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n äänestys)

Vuoden tyttöpelaaja: Olga Ahtinen, GBK

Paras tyttöpelaaja on pelannut vuoden aikana oman ikäluokan (synt. 1997) ja vuotta vanhemman ikäluokan EM-karsinnoissa sekä Naisten Liigassa GBK:n otteluissa hyvällä tasolla. Hän on kansainvälisessäkin vertailussa ikäluokkansa parhaimmistoa pelipaikallaan, puolustavana keskikenttäpelaajana. Hänen vahvuuksiaan ovat pelikäsitys, hyvä ja monipuolinen syöttötaito sekä vahvat johtajaominaisuudet.

Vuoden poikapelaaja: Akseli Kalermo, IF Brommapojkarna

Akseli Kalermo pelasi lähes täydet peliminuutit kauden peleissä, ja hän sai tuntumaa myös vuotta vanhemman ikäluokan EM-jatkokarsinnassa. Topparina ja kapteenina Kalermo on johtanut joukkueensa puolustuspeliä tehokkaasti, alle maali omiin ottelua kohden kertoo onnistumisesta.

Vuoden lupaava nuori pelaaja, tytöt: Juliette Kemppi, Åland United

Kaarinalaisesta KaaPosta lähtöisin oleva monilahjakkuus voitti vielä vuosi sitten keväällä alle 19-vuotiaiden tyttöjen salibandyn maailmanmestaruuden. Kausi 2013 oli ensimmäinen, jolloin Juliette Kemppi on panostanut täysillä jalkapalloon tehden heti läpimurron Åland Unitedin riveissä.

Naisten Liigassa Kemppi iski tällä kaudella 12 maalia. Kliininen viimeistelijä oli alle 19-vuotiaden tyttöjen maajoukkueen runkopelaaja ja teki EM-lopputurnauksessa maalit niin Ruotsia kuin Saksaakin vastaan. UEFA:n tekninen analysointiryhmä valitsi Kempin EM-turnauksen All Stars-joukkueeseen. Tänä syksynä hän teki myös debyyttinsä naisten maajoukkueessa pelaten ensimmäisen A-maaottelunsa syyskuussa EM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan.

Vuoden lupaava nuori pelaaja (pojat):
Valitaan 13.–18.11.2013 pelattavan alle 19-vuotiaiden EM-karsintaturnauksen päätyttyä

Pohjolan Keskittäjä: Erfan Zeneli, HJK

Pohjolan keskittäjäksi valitaan pelaaja, joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Pohjolan keskittäjä antoi 17 maaliin johtanutta syöttöä, joka on peräti seitsemän syöttöä enemmän kuin toiseksi sijoittuneella.

Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti:

Maalivahti Henri Sillanpää, VPS
Puolustaja Gideon Baah, FC Honka
Keskikenttä Erfan Zeneli, HJK
Hyökkääjä Tim Väyrynen, FC Honka
Valmentaja Olli Huttunen, VPS

Veikkausliiga palkitsee pelipaikkakohtaisesti parhaat pelaajat eli maalivahdin, puolustajan, keskikenttäpelaajan, hyökkääjän sekä valmentajan.

Veikkausliigan Legendat: Mikko Kavén, Juuso Kangaskorpi sekä Petri Jakonen

Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.

Kaikkiaan 289 Veikkausliigaottelua pelannut Mikko Kavén voitti urallaan neljä mestaruutta ja muistetaan ennen kaikkea Tampere Unitedin maalilta, jossa hän pelasi yhtäjaksoisesti kaikki ottelut kausina 2001–2008. Hänet valittiin peräti neljästi Vuoden Liigamaalivahdiksi.

Juuso Kangaskorven uraan mahtuu neljä seuraa, seitsemän mitalia, joista kaksi kultaisia ja huimat 373 Veikkausliigaottelua. Tämä Legenda on yksi kaikkien aikojen puolustajista Veikkausliigassa ja hänet tunnettiin puolustusosaamisensa lisäksi vahvasta osallistumisesta hyökkäyspeliin moderniin tapaan.

Jo SM-sarjan aikana uransa aloittanut Petri Jakonen oli HJK:n maalilla voittamassa ensimmäistä liigamestaruuttaan kaudella 1990. Hän kuului sittemmin Veikkausliigan ehdottomaan maalivahtieliittiin TPS:ssa ja MYPA:ssa aina kauteen 1998 saakka. Tämän jälkeen hän on ollut vahvasti vaikuttamassa suomalaisen jalkapallon kehittämiseen niin TPS:n kuin Palloliiton johtotehtävissä ja nykyään Eerikkilän urheiluopistolla.

Vuoden jalkapallotoimittaja: Savon Sanomien urheilutoimitus

Tämän vuoden jalkapallotoimittaja palkinnon voittaja on ollut aktiivisesti mukana kotimaisen jalkapallon eri tasoilla jo vuosien ajan. Lehden sivuilla on seurattu ahkerasti niin kotimaan sarjoja kuin maajoukkueitakin, lajin monia muita vivahteita ja uutisnäkökulmaa unohtamatta. Palkinto myönnetään toimitukselle, koska sen olisi voinut myöntää useammalle kuin yhdelle lehden toimittajalle.

Vuoden erotuomari, naiset: Kirsi Heikkinen

Vuoden naiserotuomarilla on taas takanaan vuosi maailman ehdottomalla huipulla. Kirsi Heikkinen tuomitsi kaudella 2013 menestyksekkäästi kotimaan Naisten Liigan otteluiden lisäksi naisten EM-karsinnassa, naisten Mestareiden liigassa sekä myös naisten EM-kisojen lopputurnauksessa.

Vuoden erotuomari, miehet: Mattias Gestranius

Vuoden miestuomari on sekä kotimaan että ulkomaan kentillä tuominnut luotettavasti läpi kauden. Hän tuomitsi kaudella 2013 hyvällä menestyksellä mm. Veikkausliigaa, Liigacupin finaalin, Stadionilla pelatun kansainvälisen harjoitusottelun Arsenal - Manchester City, Eurooppa liigan karsintaa sekä MM-karsintaottelun.

Vuoden Grassroots –seura: HJK-juniorit

HJK-juniorit on tehnyt paljon työtä parantaakseen lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Tänä vuonna seura rakennutti yhteistyössä muiden tahojen kanssa kaksi tekonurmea, joista toisella tulee toimimaan myös lämmitettävä ilmapainehalli. Seuran pelipassimäärät ovat nousseet jo lähes 1 900 pelaajaan.

Seura on käynnistänyt kaupungin ja perheiden arvostaman iltapäiväkerhoyhteistyön useiden helsinkiläisten koulujen kanssa. Lisäksi useita uusia joukkueita perustetaan vuosittain ja viime vuosina myös tyttöjoukkueiden määrä on lisääntynyt huomattavasti. Yhtenä seuran hienona saavutuksena voidaan pitää pitkään työstetyn modernin valmennussivuston valmistumista. Osa sivustosta on avoin kaikille käyttäjille, seurasta riippumatta.

Kaijan Kannu: Rikhard Mattsson, Seinäjoen Mimmiliiga

Kaijan Kannu on palkinto joka myönnetään suomalaisen tyttö- ja naisjalkapalloilun eteen tehdystä merkittävästä ja pitkäjänteisestä työstä. Palkintoa on saanut nimensä nais- ja tyttöjalkapallon pioneerilta, Kaija Salopurolta.

Tämän vuoden valinnassaan palkintolautakunta painotti erityisesti pitkää vapaaehtoistoimintaa sekä saavutuksia monissa eri seuratehtävissä. Rikhard Mattssonin sydän sykkii jalkapallolle, hän on toiminut Seinäjoen Mimmiliigassa eri tehtävissä yhtäjaksoisesti 32 vuotta, muun muassa valmentajana, puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja joukkueenjohtajana.

Vuoden Maineteko: Alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkue

Vuoden maineteolla palkittava joukkue selviytyi suomalaisen jalkapallon historiassa toista kertaa ikäluokkansa EM-välieriin. Lisää huikeita hetkiä on luvassa, sillä EM-menestyksen myötä joukkue sai paikan myös Kanadassa kesällä 2014 pelattavaan alle 20-vuotiaiden naisten MM-lopputurnaukseen. Toimivan joukkuepelin lisäksi myös neljä pelaajaa sai Euroopan jalkapalloliitolta huomattavaa tunnustusta, sillä heidät nimettiin EM-turnauksen tähtikentälliseen.

Iltalehden Leijonapelaaja: Pekka Sihvola, MYPA

Iltalehden Leijonapörssi on saavuttanut jo instituution aseman Veikkausliigassa. Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi Leijonaa ja kauden päätteeksi eniten Leijonia kerännyt vie palkinnon nimiinsä. Pekka Sihvola keräsi Veikkausliigakaudella 2013 yhteensä 36 Leijonaa.

Naisten Liigan maalikuningatar: Cynthia Uwak, Åland United (18 maalia)

Veikkausliigan maalikuningas: Tim Väyrynen, FC Honka (17 maalia)

Mestarijoukkueen valmentaja, naiset: Gary Williams, Åland United

Mestarijoukkueen valmentaja, miehet: Sixten Boström, HJK

Vuoden liigapelaaja, naiset: Tiina Saario, Åland United
(Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestys)

Vuoden liigapelaaja, miehet: Tim Väyrynen, FC Honka
(Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestys)

Vuoden liigatulokas, miehet : Gideon Baah, FC Honka
(Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestys)


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva