palkki

Leijonien maalivahti kärysi dopingista – "Romahdin ja puhkesin itkuun"

12.05.2024 - 7:00:00

uutiskuva

Tänä keväänä on tullut kuluneeksi 50 vuotta jääkiekkomaalivahti Stig Wetzellin dopingkärystä MM-kotikisoissa.

Wetzell kärähti Helsingissä järjestetyissä kisoissa efedriinistä. Käryn seurauksena Suomi menetti 5-2 -voittonsa Tshekkoslovakiasta ja putosi mitaleilta.

Wetzell on 50 vuoden ajan korostanut syyttömyyttään. Samaa hän toistaa tuoreessa Kiekkouutiset-sivuston haastattelussa.

Ruotsin Ulf Nilsson oli kärähtänyt dopingista kisoissa aiemmin. Ruotsin joukkueenjohto myönsi, että Nilsson oli käyttänyt efedriiniä sisältänyttä yskänlääkettä.

Ruotsalaiset väittivät, etteivät tienneet efedriinin olevan kiellettyjen aineiden listalla. Ruotsin joukkueen lääkäri Nisse Rehn otti tapauksesta täyden vastuun.

Suomen joukkueen lääkäri Pekka Alanen taas sanoi Helsingin Sanomissa, että Suomen joukkueessa dopingin käyttö ei ole mahdollista.

"Pelaajat eivät saa ottaa mitään lääkkeitä ilman lääkärin lupaa.”

Sama Alanen ojensi Ruotsi-pelin jälkeen itsensä flunssaiseksi tunteneelle maalivahdille Stig Wetzellille kasan pillereitä.

– Hotellilla Alanen antoi minulle kuusi pilleriä, jotka oli poistettu pakkauksista ja käski ottaa ne. Kysyin vähän ihmeissäni, että nämä kaikkiko. En voinut mitenkään tietää, mitä ne olivat, Wetzell kertoo Kiekkouutiset-sivuston haastattelussa.

Suomen seuraava ottelu oli sunnuntaina Itä-Saksaa vastaan, ja pelaajat saivat pääsiäislauantain vapaaksi. Pääsiäispyhinä Yleisradion tekniset toimihenkilöt olivat lakossa, ja televisiosta ei tullut muuta ohjelmaa kuin uutiset.

- Olin välipäivänä käymässä kotona. Meillä oli televisio päällä. Yhtäkkiä uutistenlukija mainitsi nimeni, ja naamani täytti ruudun. Melkein saman tien toinen valmentajamme Raimo Määttänen soitti ja käski tulla heti joukkueen majapaikkaan Hotelli Haagaan. Määttänen kertoi, että dopingnäytteessäni oli jotain epäselvää, Wetzell muistelee KiekkoUutisille.

Joukkueenjohto päävalmentaja Kalevi Nummisen johdolla tenttasi Wetzelliä pitkälle yöhön.

- Jossain vaiheessa ”kuulustelua” romahdin ja puhkesin itkuun.

Mediassa puhuttiin, että banaaninkuoret tai purukumi olisi aiheuttanut dopingkäryn.

- Tiedottaminen asiasta oli sekavaa. Tuli kaikenlaisia juttuja sieltä ja täältä. Itse seurasin tapahtumien kulkua ikään kuin sivustakatsojana, vaikka kyse oli minusta. Ja sitten niitä mediassa esitettyjä juttuja alettiin väittää minun sanomikseni, Wetzell muistelee KiekkoUutisille.

Wetzell on kantanut doping-leimaa otsassaan lähes 50 vuoden ajan. Tänä päivänäkin moni tuntee Wetzellin nimeltä miehenä ”joka söi liikaa banaaneja ja kärysi dopingtestissä.”

- Kaikki nämä banaani- ja purkkateoriat olivat Alasen mediassa esittämiä spekulaatioita, mutta ne ovat jääneet elämään niin kuin olisin itse sanonut ne, Wetzell harmittelee.

Lue myös: Leijonien karmivasta tappiosta 30 vuotta – "Varmaan ollut raskain kokemus"


News content: Sport Content Oy, info@sportcontent.fi
Business: Sportpoker Oü, info@sportti.com
Image credits: Getty Images Sport

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 
uutiskuva
 

Livetulokset