Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Katso tästä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

Japanissa asenne muuttuu? – olympialaisten avajaisissa kaksi selkeää yritystä

23.07.2021 - 18:53:00


Koronaviruksen sotkemien Tokion olympialaisten avajaiset järjestettiin perjantaina tyhjille katsomoille. Kisajärjestäjien mukaan avajaisiin osallistui 6000 urheilijaa, 2000 median edustajaa sekä 900 kutsuvierasta.

Suomi marssi stadionille pienellä ryhmällä. Ne suomalaisurheilijat olivat mukana, jotka ovat saapuneet olympiakylään. Moni on vielä harjoitusleirillä tai kisapaikalla muualla Japanissa.

Suomen lippua kantoivat uimari Ari-Pekka Liukkonen sekä haulikkoampuja, Suomen viimeisin kesäkisojen olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. Ensi kertaa olympialaisten avajaisissa joukkueilla oli kaksi lipunkantajaa, millä halutaan viestiä urheilun sukupuolten välisestä tasa-arvosta.

Olympialaisten avajaisten sykähdyttävin hetki oli John Lennonin Imagine-laulun esitys. Sen esitti japanilaisen Suginami-lapsilaukuoron lisäksi neljä laulajaa eri maanosista. Esityksellä symboloitiin toivetta maailman yhtenäisyydestä.

Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach totesi puheessaan, että olympialaiset ovat toivon hetki. Bach kiitteli kaikkia sinnikkyydestä muistuttaen, ettei voitu olla varmoja, että vuodella jo siirretyt Tokion olympialaiset edes toteutuisivat.

Kisat avasi Japanin keisari Naruhito. Olympialaisten avaussanat hän lausui maski kasvoillaan.

Olympiatulen sytytti tennistähti Naomi Osaka. Hän on Japanissa suosittu, mutta myös kiistelty persoona. Kaikki japanilaiset eivät hyväksi tummaihoista Osakaa japanilaiseksi.

Japanilla on synkkä menneisyys toisen maailmansodan hirmuteoista. Fasistinen Japanin silloinen hallinto kylvi tuhoa erityisesti Kiinassa ja muuallakin Aasiassa.

Japanissa moni suhtautuu yhä kielteisesti ulkomaalaisiin. Imagine-laululla sekä Osakan olympiatulen sytytyksellä Japani haluaa rakentaa itsestään uudenlaista julkisuukuvaa.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso täältä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 


 

 

 

HJK pettyi Veikkausliigassa

19.09.2021 16:50:32