KATSO JOULUKALENTERIN PÄIVÄN TARJOUKSET
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Päävalmentaja floppasi ”koiran virassa” – mäkihyppy ansaitsee kollektiivisen pelastustahdon

6.3.2018 - 18:03:00


KOMMENTTI Suomen mäkihypyssä on tehty asioita niin väärin niin pitkään, ettei Andreas Mitterin kahden vuoden valmennustyö riittänyt kääntämään suuntaa.

Hiihtoliitto tiedotti tiistaina, ettei Mitterin sopimuksen optiovuotta oteta käyttöön. Liitto ei heti kertonut, milloin ja miten uutta päävalmentajaa aletaan etsiä. Lienee selvää, että kotimainen vaihtoehto on ykkönen.

”Aika ajoin huippu-urheilussa on hyvä kerätä vaikutteita ja osaamista ulkomailta. Nuo opit ja kokemukset on nyt saatu. Mäkihypyn tulevan kauden talousraami asettaa meille merkittäviä paineita valmennustoiminnan keskittämiseen”, kertoi Hiihtoliitto.

Mäkihypyn, Suomen perinteisen menestyslajin, tason romahtaminen on yksi modernin ajan suurista suomalaisista urheilutarinoista. Lajissa, jossa vielä viime vuosikymmenellä tuli arvokisamenestystä, paras suomalainen on nyt Antti Aalto maailmancupin sijalla 47.

Lajin luonne on muuttunut. Esimerkiksi normaalimäen kisat ovat käytännössä historiaa. Tyyliniekoista ei puhu enää kukaan, vaan mäkihypyssä hallitsevat höyhenenkevyet liitäjätyypit. Uusien mäkien profiilit ja uudet välineet vaativat sopeutumista ja hurjasti tieteellisen tarkkaa taustatyötä. Puolan ja Slovenian kaltaiset maat ovat tehneet esiinmarssin ja tuoneet kansainväliseen kisaan vakuuttavan joukon huippu-urheilijoita.

Hiihtoliittoa tai sen mäkihyppyvalmentajaa ei käy kateeksi. Taloudelliset paineet ja menestymättömyys ovat luoneet pirullisen syöksykierteen, jolle ei juuri nyt näy loppua. Eräs huomattava mäkihyppyasiantuntija kutsui Suomen mäkihyppyvalmentajan työtä ”koiran viraksi” ja oli siinä aivan oikeassa.

Itävaltalaisen Mitterin värvääminen kaksi vuotta sitten oli riskiveto. Hän pulpahti esiin miltei täydellisestä tuntemattomuudesta, joskin maasta, jossa mäkihypyn organisaatio on maailman paras. Ei tarvitse vääntää rautalangasta, kantoiko riski hedelmää.

Harvaa varmaankaan miellyttää ajatus, että mäkihyppy olisi ennakkotapaus menestyslajin rappiosta: mihin menee vaikka Suomen keihäänheitto, kun Tero Pitkämäki (35 vuotta) ja Antti Ruuskanen (34) jättävät kentät?

Suomen mäkihyppy tarvitsee pelastajan. Se voi olla uusi valmentaja; vielä tärkeämpi olisi tuore johtoajatus ja yhä vahvempi kollektiivinen tahto auttaa upea laji ansaitsemaansa nousuun.

Pasi Tuominen


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OrPo tekee lentopallohistoriaa

14.12.2018 14:48:25