COOLBET VEDONLYÖNTIBONUS: TALLETA 10 € PELAA 60 €
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

NHL:ää ja La Ligaa maksutta – joko suomalainen penkkiurheilija voittaa?

23.12.2017 - 17:04:33


KOMMENTTI Suomalainen penkkiurheilija on toiminut urheilumedian lypsylehmänä jo kyllin. Onneksi ilmassa leijuu lupaus paremmasta.

Suomen yleisradioyhtiö - verorahoitteisena koko kansan maksu-tv - lähetti aatonaattona kaksi himottavaa urheilutapahtumaa. Fanit saivat seurata suorana ja ilman eri maksua ottelun La Ligaa ja ottelun NHL:ää.

Maksu-tv ei ole kirosana, kunhan lähetykset ovat laadukkaita ja hinnat pysyvät järjellisinä. Varsinkin varttuneemmalle väelle oli aluksi todella vaikeaa alkaa maksaa jostakin, mikä oli aiemmin saatu maksutta. Sen saivat monet mediatalot tuntea nahoissaan.

Sanoman päättäjät itkevät vieläkin itsensä joka ilta uneen Liiga-pakettia miettiessään. Aivan kuin olisi jotain hienoa siinä, että omistaa yksinoikeuden sarjaan, joka on menettänyt urheilullisen relevanssinsa jo vuosikausia sitten. Ei ole siis ihme, että maksajat jäivät vähiin, ja lähetykset loppuvat. MTV taas maksoi itsensä kipeäksi urheiluoikeuksilla, ja vain ulkomaisen omistajan laupeus - ja sittemmin julkinen tuki - pelastivat konkurssikypsän yrityksen.

Liigan ensi kaudesta alkaen sarjan lähetysoikeudet kuuluvat Telialle. Telia toimii toivottavasti tiennäyttäjänä. Lähetysoikeudet ovat varallisuutta, mutta myös oivaa kauppatavaraa. Jos ja kun yhtiöltä löytyy bisnessilmää, se ei jää varoittavien esimerkkien tapaan lepäämään oikeuksien päälle, vaan panee rahan kiertämään. Tapahtui jakaminen sitten yksittäisten otteluiden oikeuksien myymisellä tai jollakin muulla tavalla, Telialla on mahdollisuus luoda ensimmäinen todella menestyvä maksu-tv-systeemi Suomessa.

Maailmaa nähneet ymmärtävät, kuinka nurinkurinen tilanne Suomessa on. Esimerkiksi USA:ssa kiinnostavin urheilu näkyy ns. vapailla kanavilla (toki operaattorit vuolevat osuutensa), kun taas vähän erikoisempien lajien näkemisestä joutuu maksamaan. Yhdysvallat on tietenkin moninkertaisesti suurempi maa kuin Suomi. Täytyy kuitenkin huomata, että USA:ssa kaikki perustuu paikallisuuteen; isot, koko maassa lisämaksutta näkyvät kanavat (ABC, NBC, CBS ja Fox) pirstoutuvat lukemattomiin paikallisasemiin.

Kanadassa Sportsnet hankki NHL:n täydet oikeudet muutama vuosi sitten. Se pani heti paketin jakoon, joten myös yleisradioyhtiö CBC maksaa voidakseen näyttää klassiset Hockey Night in Canada -lähetyksensä.

Suomalaismedioiden markkinahenkilöt ovat heti huomauttamassa, etteivät suuren maailman konseptit sovi Suomeen. Ainakin niistä voi oppia ja ammentaa ideoita. Maksu-tv:n menestymättömyys Suomessa kyllä osoittaa, kuinka hyvin markkinahenkilöt ovat onnistuneet.

On tietenkin absurdi toive, että kaikki urheilu näkyisi ilman erillismaksua, onhan media olennainen peluri urheilubisneksessä. Kakun kasvattamista ei saa kuitenkaan maksattaa pelkästään katsojilla. Alkaa olla suomalaisen penkkiurheilijan aika voittaa.

Pasi Tuominen


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hän on Suomen nopein mies!

21.7.2018 21:12:31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FC Honka johtaa TPS:ää

21.7.2018 18:00:08