COOLBET VEDONLYÖNTIBONUS: TALLETA 10 € PELAA 60 €
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Iivo Niskanen metsästää olympiakultaa, päämatka eri kuin Lahdessa

12.10.2017 - 17:54:49


Iivo Niskanen riemastutti suomalaisia viime talvena Lahden MM-kisoissa voittamalla kultaa 15 kilometrin perinteisellä. Lahden menestyksen myötä Niskanen onkin Suomen ykköstoivoja ensi helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettävissä talviolympiakisoissa.

Niskasen peruskuntokausi on sujunut hyvin.

- Mukavilla mietteillä lähdössä Val Senalesin leirille. Ei sen isompaa valittamista tämän hetken tilanteesta, hän sanoi.

Niskanen on harjoitellut kotimaassa.

- Kävin kahdella kilpailureissulla Norjassa. Muuten olen ollut Vuokatissa ja kotona Kuopiossa. Aika paljon on tullut oltua kotona. Siellä on ollut hyvä harjoitella rullakausi läpi.

Sairastelua ei ole ollut.

- Olen ollut terveenä. Ei ole ollut ihmeempää. Nythän ne alkaa pahimmat ajat sitten.

Harjoittelun testitulokset ovat olleet Niskasella lupaavia.

- Testit ovat menneet hyvin. Harjoituskausi ei ole mennyt munilleen. Kaikki on mennyt eteenpäin. Onko kaikki mennyt eteenpäin liian aikaisin, niin se jää nähtäväksi. Ei millään lailla paniikkia sen suhteen.

- Vaikuttaa, että taloudellisuuta on tullut joka tekniikalla ja jaksamista lisää, Niskanen jatkoi.

Maailmancup alkaa marraskuun lopulla Rukalla. Niskasen päätähtäin on olympialaisissa ja kauden muut kisat päätetään kunnon mukaan.

- Iso keskittyminen olympialaisiin, totta kai. Harjoitusmäärät olleet hyvä tasolla. Viime hetken kilpailukalenteri sanelee ohjelman, miten kisat lähtee menemään. Pyeongchangissa pitäisi olla mahdollisimman virkeä. Jos tulee väsyä puseroon, niin sitten maltillisimmin etapein kohti olympialaisia.

Ennen olympialaisia Niskanen aikoo hiihtää toki monta kisaa.

- Ei voi väittää, etteikö perinteisen kisat kiinnostaisi siellä kalenterissa. Mutta mukavasti lähtee Rukalla käyntiin useammalla kisalla. Sieltä sitten Lillehammeriin ja homma lähtee hyvin urilleen. Voi olla, että Toblach olisi sitten seuraava ja sitten Tour de Ski. Kolme kilpailua Lenzerheidessa hiihdettäisiin.

Tour de Skitä Niskanen tuskin hiihtää kokonaan.

- Tilanne sanelee sitten. Mutta ei se Tourin ohjelma niin rankka ole, mitä se on ollut aiemmin, mutta ei voi puhua helpostakaan urheilusuorituksesta, kun painetaan niin monta kilpailua ja matkustetaan päälle. Pienemmällä riskillä päästään olympialaisiin, kun hiihdetään vain ne kolme.

Ennen olympialaisia Niskanen ei leireile Aasiassa.

- Meillä on Seefeldissä maailmancupin kisa aika lähellä ennen kuin mennään sinne Koreaan. Käydään kotimaassa Seefeldin kisojen jälkeen ja lennetään sitten Koreaan. Ei maalailla turhan isolla pensselillä ennen kuin ollaan siellä asti.

Korkean paikan leiriä Niskanen ei näe olympialaisten alla tarpeelliseksi.

- En korkealle mene. Viime vuonna olin kotona. Korkean paikan hyödyt eivät ole niin massiiviset. Katsotaan, tuleeko tulevina kausina Northug-maista massiivista korkeain paikan harjoittelua. Vielä en näe, että se olisi järkevää.

Pyeongchangissa Niskasen päämatkana on 50 kilometriä. Se hiihdetään perinteisellä tyylillä, joka on Niskaselle vahvempi hiihtotapa. 15 kilometriä hiihdetään olympialaisissa vapaalla.

- Keskittyminen on siinä, että kuntotekijät olisivat 50 kilometrillä mahdollisimman hyvät. Kun matkat hiihdetään eri tyyleillä kuin Lahdessa, matkat vaihtuu päittäin, olisi tarkoitus pärjätä myös vapaalla. Ei pelkästään keskitytä 50 kilometrille, Niskanen sanoi.

Niskanen panostaa myös vapaaseen tyyliin.

- Rullilla vapaa on mennyt kyllä eteenpäin, joten luottavaisella mielellä olen. Toki hommat muuttuu, kun siirrytään lumelle. Se vaatii taas totuttelua.

- Olen keskittynyt aika paljon perinteiseen. Sikäli tilanne voi olla nyt parempi kuin yleismielipide on, että olen leimautunut perinteisen hiihtäjäksi. Toivottavasti vapaa on mennyt eteenpäin, että pystyisin hiihtämään hyvin myös sillä, Niskanen jatkoi.

Niskanen saattaa hiihtää Pyeongchangissa jopa viisi matkaa. Viestissä ja 50 kilometrillä hän on varmasti mukana ja todennäköisesti myös 15 kilometrilläkin. Skiathlon ja sprintti ovat muut mahdolliset matkat.

- Pariviesti on semmoinen, että sen yli on henkselit vedetty. Toki sekin olisi varmasti mahdollista. Sotshissa hiihdin monta kilpailua, mutta silloin olin jo viisikymppisellä väsynyt, vaikka hiihdinkin yhden urani parhaista vapaan kilpailuista. Siellä pelasti, että mentiin alkumatka hiljaa, Niskanen sanoi.

- Perinteisen sprintti on Koreassa mielenkiintoinen, koska siellä on rankempi latu, kuin mitä monessa paikkaa. Molempien, sprintin ja skiathlonin hiihtäminen olisi liian rankkaa. Mietitään sitä kauden edetessä, mihin ne valinnat kääntyy, Niskanen jatkoi.

Kisaohjelman puolesta 15 kilometriä olisi hyvään aikaan.

- Vapaan 15 kilometriä on hyvässä raossa. Toivottavasti oma vapaan hiihtäminen on sillä tasolla, että siihen kisaan osallistuminen on mielekästä, Niskanen ilmoitti.

Korean olosuhteista Niskasella on paljon tietoa, vaikka ei ole siellä kisannutkaan.

- Sen verran rankat ladut ovat, pidot saa laittaa pohjiin. Vapaan puoli on jyrkkäpiirteisempi ja perinteinen ilmeisesti loivempi. Molempia käytetään 50 kilometrillä. Ladut tulevat olemaan vaihtelevat ja vaaditaan perinteisessäkin kaikkia hiihtotekniikoita.

- Ei saa liikaa ajatella sitä profiilia. Pitää olla hyvässä kunnossa ja tehdä mahdollisimman hyvä tulos. En ole miettinyt niitä maastomuotoja niin paljon, Niskanen sanoi.

Ennen Pyeongchangia Niskanen ei ole osallistumassa 50 kilometrin kisoihin.

- Jos hiihdetään viittäkymppiä, ei ole välttämättömyys, että viisikymppisiä on kauden aikana hiihdetty. Enemmän miettii aineenvaihdunnan kannalta, että on tiettyjä erikoisharjoituksia, joilla totutetaan lihasta siihen, että se jaksaa pitkään. Viisikymppiset kauden lomassa ovat kuluttavia ja tarvitaan pidempi palautumisjakso sen jälkeen, Niskanen taustoittaa.

Niskanen voitti Sotshissa 2014 olympiakultaa parisprintissä. Hän muodosti Suomen joukkueen Sami Jauhojärven kanssa. Lahden MM-kisoissa 2017 Niskanen ja Jauhojärvi voittivat parisprintissä pronssia.

Olympialaiset järjestetään Pyeongchangissa 9.-25. helmikuuta 2018.

Teksti: Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liigajumbo TPS takoo yllätystä

17.8.2018 19:05:24