NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Tennisliitto teetti selvityksen seksuaalisesta häirinnästä - raportti on nyt julkaistu

24.4.2019 - 13:04:39


Suomen Tennisliitto ry tilasi marraskuussa 2018 Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:ltä selvityksen seksuaalisesta häirinnästä tenniksessä.

Tutkimuksessa selvitettiin ovatko tenniksen kansainvälisessä kilpailutoiminnassa mukana olleet urheilijat kokeneet seksuaalista häirintää lajin parissa.

Selvitys kohdistui vuoden 1970 jälkeen syntyneisiin pelaajiin, jotka ovat pelanneet kansainvälisiä otteluita Tennis Europe Tourilla tai Kansainvälisen Tennisliiton (ITF) alaisissa kilpailuissa vuosina 2008-2018. Selvitys toteutettiin joulukuun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana.

Tutkimuksen kohderyhmään kuului 376 henkilöä (92 vastausta). Seksuaalista häirintää oli kokenut tai havainnut yhteensä 15 henkilöä. Näistä seitsemän oli kokenut seksuaalista häirintää ja kaikki olivat naisia.

Häirintä ilmeni pääasiassa sanallisesti, sanattomasti tai puhelimitse (esim. viestittely). Kaksi pelaajaa oli kokenut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukkaavaa, fyysistä häirintää. Suurimmaksi osaksi urheilijoiden kokema häirintä oli tapahtunut useita vuosia sitten.

Ainoastaan kaksi vastaajaa kertoi kokeneensa tai havainneensa lajissaan häirintää viimeisen kahden vuoden aikana. Nämä tapaukset liittyivät epäasialliseen tuijottamiseen ja kommentointiin sosiaalisessa mediassa tai kasvotusten. Kukaan vastaajista ei kertonut kokevansa häirintää juuri tällä hetkellä.

Selvityksestä ei ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella liiton pitäisi ryhtyä välittömiin toimiin urheilijoiden suojelemiseksi.

- Tennisliitto ottaa kaikki tapaukset vakavasti ja emme hyväksy minkäänlaista häirintää. Selvityksen pohjalta meidän täytyy edelleen kehittää omaa toimintaamme häirintätapausten ennaltaehkäisemiseksi ja luoda seuroihin selkeä prosessi, joilla häirintätapauksia jatkossa selvitetään. Selvitämme myös jatkossa kaikki meille tiedoksi tulleet tapaukset ja haluamme varmistaa jokaiselle pelaajalle turvallisen ympäristön tenniksen parissa, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho kommentoi tiedotteesa.

Vuoden 2018 kesällä Tennisliitto julkaisi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman, joka esiteltiin seuroille yhteisessä seurafoorumissa. Näiden toimenpiteiden käytäntöönpanoa jatketaan edelleen. Tavoitteena on kouluttaa 300 seuroissa toimivia henkilöitä vuoden loppuun mennessä.

Vuoden 2019 alusta alkaen on Tennisliitossa toiminut eettinen toimikunta. Toimikunta otti ensimmäisenä käsittelyyn häirintätapaukset - ennen kaikkea kehitystoimet ja jatkotoimenpiteet. Tennisliiton alaisiin valmentajakoulutuksiin on lisätty yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman osioita ensimmäinen koulutus uudella sisällöllä pidettiin huhtikuun alussa kaikissa koulutuksissa jatkossa oma osio nimikkeellä ”valmentajan eettiset toimintaohjeet”.

- Olemme kiinnittäneet huomiota valmentajien toimintaan ja turvalliseen harjoitus- ja kilpailuympäristöön. Olemme vieneet asioita jo käytäntöönkin, muun muassa uudistimme valmentajakoulutuksiemme sisältöjä, ja kesän aikana saamme myös muita toimenpiteitä valmiiksi seuraavaa sisäkautta varten yhdessä seurojen kanssa, kertoo Purho.

- Mikäli olet joutunut tai tiedät toisen joutuneen minkäänlaisen häirinnän uhriksi, kerro asiasta välittömästi luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmillesi, esimiehellesi, seurasi toiminnanjohtajalle, seurasi puheenjohtajalle tai Suomen Tennisliitolle. Suosittelemme myös olemaan yhteydessä SUEKiin ja Väestöliiton Et ole yksin -palveluun.

Lähde ja kuva: Suomen Tennisliitto


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nurmipalloseuralle iso takaisku

26.5.2020 21:00:54