Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Katso tästä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!

Susijengin rouhijalle on tarjolla huima rooli Globenissa: ”Koko ajan huikeammalta vaikuttaa”

25.11.2021 - 11:26:00


Kesällä 2020 Susijengissä debytoineen Espoo Basket Teamin kasvatin Daniel Dolencin, 205 cm ja 28 vuotta, harteilla on torstai-illan ottelussa paljon. MM-karsinta-avauksen isäntäjoukkue Ruotsi on kookkaampi, mutta Susijengin ison pään rouhijan roolissa uurastava Dolenc uskoo huolelliseen valmistautumiseen ja fiksuun puolustukseen ruotsalaiskolosseja vastaan.

Viimeisen runsaan kahden vuoden ajan Susijengin sisäpuolustuksen kulmakiven ja Tuukka Kotin manttelinperijän roolia on näytellyt ansiokkaasti Latvian VEF Riikaa edustava Alexander Madsen.

Kun tieto Madsenin poissaolosta marraskuun MM-karsintaikkunasta saavutti Susijengin, kääntyivät katseet joukkueen sisällä 205-senttiseen ja 110-kiloiseen Dolenciin, joka pelaa vasta toista vuottaan maajoukkueessa.

- Alea (Madsen) on tietysti ikävä sekä joukkuekaverina että ihmisenä muutenkin, mutta peli on sama yksittäisten pelaajien poissaoloista huolimatta. Meikäläiselle vastuuta on tarjolla varmasti enemmän kuin ennen, mutta oma tekeminen pysyy samana, Dolenc arvioi tonttinsa kokoluokkaa Ruotsi-ottelun aattona.

Susijengin tiistain päiväharjoituksissa Dolencin roolin merkittävyys paistoi silmään, kun hän veti henkilökohtaisia harjoituksia sivukorilla Lassi Tuovin kanssa muun joukkueen treenatessa koko kentällä.

- Aika paljon keskityttiin hakemaan fiilistä palloon, lämmiteltiin tulevaa peliä varten. Otin muutamia omia heittoja ja lisäksi valmistauduttiin muutamiin Ruotsia vastaan pelattaviin setteihin. Oli hyvä treeni ja mulla on luottavainen olo.

MM-karsinta-avauksen lähestyessä Ruotsin maajoukkueen ison pään kokoa ja kokemusta on pyöritelty kunnioittavin sanankääntein eri foorumeilla. Espanjan liigaa pelaavat Simon Birgander (210 cm) ja Nicholas Spires (210 cm) ovat tuttuja seppiä jokaiselle eurooppalaista huippukoripalloa seuraavalle, jättiläismäinen Mattias Markusson (217 cm) on tehnyt läpimurtonsa Tshekin liigassa ja Adam Ramstedt (210 cm) tekee tulosta Puolan liigassa.

Ruotsin pituus- ja kokoylivoima on merkittävä, mutta vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa Georgian 216-senttistä Giorgi Shermadinia vastaan tuloksellisesti valssannut Daniel Dolenc kääntää mieluummin katseen omaan tekemiseen.

- Meidän haaste EM-karsinnoissa oli virheongelmat, joista Shermadini pääsi vuosi sitten rankaisemaan. Me ollaan aika hyvin valmistauduttu siihen, mitä Ruotsi tekee, mutta vielä tärkeämpää on pelata oman konseptin mukaisesti, hän arvioi.

Dolencin urakka vitospaikalla on suuren suuri, mutta unohtaa ei sovi muutakaan Susijengin isoa kalustoa Mikael Jantusesta Juho Nenoseen ja Calle Lindbomiin. Dolencin mukaan iso susimiehistö tulee olemaan torstaina tilanteen tasalla.

- Kyllä me pärjätään. Meidän on oltava aktiivisia, lukea tilanteita oikein ja vähän ennakoida, olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hän jatkaa.

- Mun tehtävä on tapella levypalloista, käyttää omat heittopaikat, tuoda energiaa puolustukseen ja positiivisuutta joukkuetekemiseen. Vaikka koris onkin joukkuelaji, tsemppaava ja taisteleva yksilö tekee joukkueelleen tosi paljon.

Elokuussa 28 vuotta täyttäneellä Dolencilla on jo kunnioitettava ura takanaan. Juniorimaaotteluita hän kellotti 114 kappaletta ja edessä on yhdestoista miesten maaottelu. Korisliigassa Dolenc debytoi jo 17-vuotiaana kaudella 2010-11.

Vuosikymmenen kestäneeseen pääsarja- ja ammattilaisuraan mahtuu monta ikimuistoista hetkeä, kuten runkosarjavoittaja Kataja Basketin tiputtaminen Korisliigan puolivälieristä BC Nokian paidassa keväällä 2016 tai kevään 2021 Itävallan finaalit, joissa Dolenc kimmelsi mestaruuden voittaneen Swans Gmundenin luottomiehenä.

Torstai-iltana edessä on puolestaan lähes loppuunmyyty Avicii Arena Tukholmassa ja MM-karsintojen avausottelu pitkällä tiellä kohti syksyn 2023 MM-kisoja. Onko edessä isoin matsi, mitä Dolencin äidin poika on koskaan pelannut?

- Päivien edetessä Globenissa on ensiksi ollut 9000 myytyä lippua, sitten 10 000 ja nyt ollaan jo lähempänä 11 000. Tiesin jo tänne maajoukkueleirille tullessa, että huikea tapahtuma tulossa, ja koko ajan huikeammalta vaikuttaa, hän naurahtaa.

- Mä oon saanut pelata monta hienoa yksittäistä peliä uran aikana. Täytyy olla tosi kiitollinen korikselle siitä, mitä se on tuonut mun eteen. Mennään hakemaan tältä illalta lisää muistoja.

Ruotsi ja Susijengi kohtaava MM-karsintojen avausottelussa torstaina 25.11. klo 21.00 Suomen aikaa. Ottelu nähtävillä suorana Jim-kanavalta ja Ruutu-palvelusta.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso täältä NHL:n, KHL:n, La Ligan, Serie A:n ja Bundesliigan matseja!