Mainos: NFL-kausi 2020-21, nappaa 10 euron ilmaisveto joka viikko!
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jääkiekkoa, Jalkapalloa ja paljon muuta!

Näin legendaarinen Mihailo Pavicevic palautti teinipoika Petteri Koposen parketin pinnalle: ”Ette tule tekemään euroakaan rahaa donkeilla”

30.11.2020 - 12:39:18


Suomen koripallomaajoukkue, eli Susijengi kohtaa tänään Espoossa pelattavassa EM-karsintaottelussa Serbian.

Susijengi saa maanantai-iltana vastaansa entisen Jugoslavian alueen koripallokulttuurin kruununjalokiven, Serbian, joka vuodesta toiseen kätilöi Eurooppaan ja maailmalle ensiluokkaisia koripalloilijoita ja joukkueita. Vaan miksi juuri Serbia menestyy vuodesta toiseen niin hyvin? Vastausta kysymykseen voi hakea Susijengin jäsenten kertomuksista uransa ajalta.

Susijengin pitkäaikainen kulmakivi Petteri Koponen sai kasteensa serbikoripallon saloihin teinipoikana vuosina 2004-08, kun häntä kouli kansainväliseksi huippukoripalloilijaksi montenegrolaislähtöinen Mihailo Pavicevic. ”Paijo” kouli Koposta entisen Jugoslavian alueen koripallovalmentajan mentaliteetilla.

- Jäätiin joskus treenien jälkeen joukkuekavereiden kanssa donkkailemaan. Kerran Paijo näki meidän drillit ja kysyi, että miksi ihmettä te donkkailette - te ette tule tekemään euroakaan rahaa donkeilla, keskittykää heittämiseen ja syöttämiseen. Se oli ihan hyvä huomio, Koponen naurahtaa.

Seuraavan entisen Jugoslavian alueen valmentajansa Koponen sai maaliskuussa 2016, kun Dusko Ivanovic korvasi liettualaisen Rimas Kurtinaitisin Euroliigaa pelanneen venäläisen BC Himkin penkin päässä.

- Dusko sanoi ekoissa treeneissä, että te ette ole jätkät kunnossa. Ekat kaksi viikkoa ei sitten muuta tehtykään kuin juostu. Vedettiin 1-1-drillejä kädet selän takana koko kentällä. Matsin jälkeinen ”palauttava” treeni puolestaan koostui siitä, että hölkättiin ensiksi joukkueena 20 minuuttia yhteen ja sitten toiseen suuntaan. Suunnanvaihto oli se iso juttu, kertoo Koponen.

- Mä olen oppinut arvostamaan sitä serbialaisen koriksen mentaliteettia, että vaatimustaso on tosi korkealla ja tehdään työtä. Ei ole sattuma, että Serbia on eurokoriksen huippumaa ja että sieltä tulee joka ikäluokasta erinomaisia pelaajia. Erityisesti niiden työnteon kulttuuri ja perustaitojen osaaminen on ihan omalla tasollaan.

Koposen kanssa Mihailo Pavicevicin ”koripallokoulussa” Korisliigassa debytoinut Susijengin tarkkakäsi Sasu Salin päätyi puolestaan entisen Jugoslavian koripallon ydinalueille syksyllä 2010, jolloin slovenialainen Euroliiga-seura Olimpija Ljubljana kiinnitti hänet vahvuuteensa kolmivuotisella sopimuksella.

Salinia totutti tuolloin entisen Jugoslavian koriksen tavoille slovenialainen Jure Zdovc, joka oli juhlinut Jugoslavian maajoukkueessa pelaajana vuosien 1989 ja 1991 EM-kultaa ja 1990 MM-kultaa.

- Meillä oli monia sellaisia treenejä, joissa juostiin samaa drilliä niin kauas, että saatiin vaikkapa kymmenen heittoa putkeen sisään. Siinä saatettiin juosta kulmasta kulmaan täydellä vauhdilla ja heittää suoraan syötöstä ja niin kauan jatkettiin, kunnes putki saatiin täyteen, Salin muistelee Ljubljanan aikojaan. Sama piinkova mentaliteetti kulki mukana peleihin asti.

- Jos pelissä sattui menemään pari heittoa putkeen ohi, valmentaja saattoi suoraan sanoa, että seuraavasta ohiheitosta vaihtopenkki kutsuu. Entisen Jugoslavian alueen koutsit osaa kyllä kiittää onnistumista, mutta heidän vaatimustasonsa on myös omaa luokkaansa. Heidän opeillaan varmasti kehittyy, mutta on se myös kovaa touhua.

Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä sai puolestaan kokea entisen Jugoslavian koripallokulttuurin perusteita kouriintuntuvasti mm. pelikaudella 2005-06, jolloin hän edusti Moskovan Dynamoa.

Dynamon päävalmentajana toimi tuolloin kunnioitettu Dusan Ivkovic, joka oli johdattanut Jugoslavian maajoukkueen vuoden 1995 EM-kultaan sekä kreikkalaisen Olympiakosin Euroliigan mestariksi 1997.

- Ivkovicin harjoitusviikkoon sisältyi päivittäin samoja, hyvin fundamentaalisia koripalloharjoitteita, joita olin itsekin tehnyt jo varmaan minipoikatasolla. Serbialaiseen tyyliin ne tehtiin yhä paremmin ja paremmin: pallonkäsittelyä, syöttämistä, pallon vastaanottoa, kuljettamista ja erilaisia leikkauksia harjoiteltiin paljon. Ivkovic loi joukkueeseen turvallisuuden tunteen näillä ’helpoilla’ harjoitteilla, jotka kuitenkin tehtiin tarkkuutta vaatien, Möttölä muistelee Moskovan vuottaan.

Ja kuten asiaan kuuluu, Ivkovic ryyditti oppejaan pedantilla serbialaisella pedagogiikalla. - Kesken ”rauhallisen” harjoittelun maestro saattoi mennä niin sanotusti nollasta sataan, jos tekeminen ei vastannut odotuksia, naurahtaa Möttölä.

Susijengin pelinrakentaja Jamar Wilson sai tuta serbialaisen koripallon ihanteita aitiopaikalta pelikaudella 2015-16, jolloin hän edusti Serbia-koriksen suurseuroihin lukeutuvaa Partizan Belgradia.

Partizanissa pelasi Wilsonin joukkuetoverina vasta 18-vuotias laiturilupaus Vanja Marinkovic. Wilson sai tuolloin nähdä päivittäin, miten serbialaisessa koripallossa hiotaan timantteja.

- Harjoitusten jälkeen Partizanilla oli ”valinnaiset heittoharjoitukset”, jotka eivät todellakaan olleet valinnaisia. Vanja oli vielä hyvin nuori, eikä hän saanut lupaa lähteä ennen kuin oli heittänyt tietyn määrän heittoja perättäin koriin hyvinkin rajoitetuista tiloista ja asetelmista, milloin syötöstä ja milloin suoraan kuljetuksesta, Wilson muistelee.

- Valmentajat testasivat Vanjaa päivittäin sekä henkisesti että fyysisesti. Kun näin, miten Vanja vastasi haasteeseen, ymmärsin paremmin, miten serbipelaajat pelaavat aina niin korkealla itseluottamuksella. He saapuvat pelein itsetuntoa uhkuen, eikä ihme, kun miettii, kuinka paljon he työskentelevät varsinaisen harjoitusajan ulkopuolella.

Espanjan liigan Valenciaa edustava Marinkovic varattiin NBA:n Sacramento Kingsiin vuoden 2019 draftin toisella kierroksella.

Susijengi ja Serbia kohtaavat EM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla tänään maanantaina 30.11. klo 19.00. YLE TV2 televisioi ottelun klo 18.50 alkaen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jalkapalloa, Jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Wayne Gretzky 60 vuotta tänään

26.1.2021 13:32:57