VEDONLYÖNTIBONUS: TALLETA 150€, PELAA 300€
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Susijengin kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

3.2.2018 - 11:31:24


Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä - Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona Susijengin arvokisaputkelle.

Marraskuiset MM-karsintaottelut olivat uusi kokemus kaikille Susijengin pelaajille, sillä edellisen kerran karsintaotteluita pelattiin kesken seurajoukkuekauden kaudella 2002-03, jolloin joukkueet karsivat paikoista Ruotsin EM-kisoissa.

Jos aiemmin maajoukkuekesät ovat noudattaneet verrattain verkkaista kaavaa pitkine valmistautumisaikoineen, MM-karsintaikkunat ovat suora pudotus syvään päähän: neljä harjoituspäivää, jonka jälkeen kaksi äärimmäisen tärkeää ottelua kolmeen päivään.

- Edellisessä MM-karsintaikkunassa mulla oli lauantaina peli Saksassa, sunnuntaina lensin Suomeen ja maanantaina alkoi puoliltapäivin treenit. Siinä pitää olla nopeasti kansainvälinen pelitempo hyppysissä ja jätkät samalla kartalla, Susijengi-kippari Shawn Huff naurahtaa.

- Marraskuun karsintaikkunaviikko meni todella nopeasti. Meille oli varmasti etua siitä, että runkomme on ollut vuosikaudet yhdessä ja olemme saavuttaneet joukkueena tietyn tekemisen tason. Tavallaan on virkistävääkin päästä suoraan asiaan - ja Suomessa käyminen kesken pitkän kauden on tietysti iso bonus, jatkaa Huff.

Susijengi avasi MM-karsintansa onnistuneella ryöstöretkellä Bulgariasta Huff, Jamar Wilson ja Antti Kanervo keihäänkärkenään. Helsingissä pelatussa toisessa MM-karsintaottelusta Susijengi pakotti Tshekin kuilun partaalle puolustuspelillään, kunnes Tshekin päätösjakson hyökkäyslevypallot ja kaukoheitot pakottivat sudet taipumaan.

- Euroopan taso vain on sellainen, että ei ole helppoja matseja, Huff kiteyttää osuvasti.

- Joku satunnainen fani saattoi meidän karsintalohkomme joukkueita ajatella, että kyllä tästä jatkoon mennään ja helposti, mutta totuus ei ole sellainen. Meidän lohkossamme on pelkkiä hyviä joukkueita ja tasaisten joukkueiden kohdatessa voittajaksi selviää se, kummalla on enemmän rutiinia.

Huff nostaa kuitenkin käsittelyyn ottelun lähtökohdat. Euroliiga- ja NBA-pelaajat puuttuivat niin Suomelta kuin Tshekiltäkin, mutta silti Susijengi kävi karvan päässä puhtaasta saldosta ensimmäisessä MM-karsintaikkunasta.

- Lähtökohtiin nähden me pelattiin uskomattoman hyvin. Viisikollinen EM-kisojen runkopelaajia (Koponen, Salin, Markkanen, Lee, Rannikko) oli poissa, Tuukka Kotti loukkaantui Bulgaria-matsissa, jälkimmäisessä pelissä Jammu Wilson pelasi kuumeessa ja Antti Kanervo oli sivussa, Huff kertailee.

- Kaksi voittoa kahdesta matsista noissa olosuhteissa olisi ollut ihan tähtitieteellinen saavutus. Tiesimme, että voisimme voittaa Tshekin pitämällä pelin mahdollisimman hitaana ja fyysisenä, mutta puristus ei ihan riittänyt loppuun asti.

Ympäri maailmaa yhtäaikaisesti alkaneet MM-karsinnat jäivät Euroopan urheiluotsikoissa kakkoseksi FIBA:n ja Euroliigan vääntäessä kättä Euroliigaa pelaavien maajoukkuepelaajien edustusoikeuksista MM-karsinnoissa. Susijengiä kiista kosketti FC Barcelonan Petteri Koposen ja Unicaja Malagan Sasu Salinin jäädessä marraskuun otteluista sivuun seurajoukkueidensa vahvasta kehotuksesta.

Huffin mukaan Susijengissä ei kuitenkaan jääty huokailemaan, kun Koponen ja Salin jäivät Espanjaan ensimmäisen MM-karsintaleirityksen alkua.

- Kun lähtöasetelmat on annettu, tehtävämme pelaajina on pelata annetuissa olosuhteissa niin hyvin kuin mahdollista. Suomen kaltaiselle pienelle maalle olisi tärkeää saada parhaat pelaajansa mukaan, mutta me pelaajat voimme lopulta vaikuttaa vain siihen, mitä tapahtuu pelikentällä.

Huff kääntääkin huomion suomalaisen koripallon vuosikymmenen kestäneeseen tasaiseen tasonnousuun.

- Kymmenen vuotta sitten meillä oli vajaa kourallinen ammattilaispelaajia, nyt meillä on kolme viisikollista ammattilaisia Euroliigaa ja NBA:ta myöten. On jätkiä Saksassa ja Ranskassa ja Turkissa, muutama pitkäaikainen runkopelaaja Korisliigan parhaiden joukkueiden parhaita pelaajia, kapteeni osoittaa.

- Yksittäisten pelaajien poissaolo on toisille näytön paikka. Antti Kanervo näytti heittovalmiuttaan Bulgariassa, Alexander Madsen liimasi Alexander Vezenkovin, Anton Odabasi tuli nostelemaan kylmäpäisesti pari kaunista kuppia. Samanlaisia esiinnousuja odotetaan helmikuun karsintamatseissa.

Susijengin karsinnat jatkuvat perjantaina 23.2. myöhäisillan ottelulla voitotonta, eloonjäännistä kamppailevaa ja raivokkaan kotiyleisönsä tukemaa Islantia vastaan. Sunnuntaina 25.2. Helsingin Jäähallille saapuu vieraaksi Bulgaria, joka hakee revanssivoittoa Susijengistä.

Vaikka nyt pelattavasta neljän joukkueen MM-karsintalohkosta peräti kolme joukkuetta etenee kauden 2018-19 aikana pelattaviin jatkokarsintoihin, jäävät alkulohkosta jatkoon edenneiden joukkueiden keskinäisten otteluiden tulokset voimaan. Siksi hellittämisen varaa ei ole.

- Paras puoli tässä pelijärjestelmässä on, että kaikki on vieläkin täysin auki. Islanti on lohkon viimeisenä, mutta voi hyvin nousta ensimmäiseksi, Tshekki voi ihan hyvin jäädä vielä jumboksi. Sitäkin tärkeämpää on, että otamme helmikuun matseista irti kaiken, mikä on otettavissa.

Vaikka elo-syyskuu 2019 on vielä pitkän matkan päässä, Huffin mukaan FIBA:n päätös nostaa eurooppalaisten MM-kisamaiden kiintiötä kahdella joukkueella sekä uuteen karsintajärjestelmään siirtyminen tekevät Kiinan kisoista paitsi realistisen tavoitteen, myös luontaisen jatkumon Susijengin tarinalle.

- Huikeaahan tässä on se, että Kiinan kisoihin on mahdollisuus päästä pelaamalla. Aiemmin Euroopan MM-kisapaikat jaettiin lähes kokonaan EM-kisasijoitusten perusteella. Meillä on vielä pitkä tie karsinnoissa edessämme, mutta ihan jokainen tämän joukkueen jäsen tahtoo jatkaa Susijengin tarinaa Kiinan MM-kisoihin asti.

Elintärkeän Bulgaria-kotiottelun häämöttäessä Huff heittääkin pallon fanien suuntaan.

- Kuudes pelaaja antoi meille käsittämättömästi energiaa ja voimaa EM-kotikisoissa. Pitkä vaellus Kiinaan on alkanut ja toivomme fanien elävän mukanamme koko tämän kaksivuotisen matkan.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savo Volleylla tökkii pahasti

22.1.2019 21:23:21