COOLBET: 150 € BONUS + 200 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Korikobrien tehomies Fogg: Pudotuspeleistä jääminen olisi pettymys

10.2.2014 - 11:09:02Korisliigan kellarikerroksia syyskauden ajan luutinut Lapuan Korikobrat osoitti vaarallisuutensa tammikuun aikana kaatamalla tukun Korisliigan huippujoukkueita kotonaan sekä pari pahinta vastustajaansa vieraskentällä. Suurin syy suunnanmuutokseen oli joulun jälkeen Lapualle saapunut amerikkalaistakamies Kyle Fogg, 24, Korisliigan tammikuun pelaaja.

Kun Fogg saapui joulukuun puolessavälissä Pohjanmaan lakeuksille, oli Lapuan Korikobrien alkukausi sujunut ali kaikkien odotusten. Vaikka Korikobrat ei kuulunut ennakkoarvioissa liigan pudotuspelisuosikkeihin, joukkueen kahden voiton saalis 14 ottelusta oli seurajohdon ja fanien mielestä hälyttävä.

Vuodenvaihteen jälkeen Lapualta alkoi kuitenkin kuulua kummia, kun joukkue päihitti kotikentällään ensiksi KTP:n, sitten Katajan, ja lopulta Salon Vilppaan jälkeen Tampereen Pyrinnön. Lisäksi lapualaiset kaatoivat vieraissa pudotuspeliviivan yläpuolella viihtyvät Tapiolan Hongan ja Kauhajoen Karhun.

Kobrien kurssinmuutos henkilöityi ennen kaikkea Arizonan yliopistosta talviseen Suomeen päätyneeseen Kyle Foggiin, joka oli tammikuussa omalla kiertoradallaan: 27,3 pistettä, 6,0 syöttöä, 5,3 levypalloa ynnä 1,3 riistoa ottelua kohden.

– Näin jo ekoissa treeneissä, että meillä on hyviä pelaajia ja joukkueen yhteishenki oli vahva, mutta tiesin, että kestää aikansa, ennen kuin löydämme toisemme, Fogg muisteli vuodenvaihteen tunnelmia Koripalloliiton tiedotteessa.

– Valmentaja (Derrick Crayton) painotti heti, että pelejä on paljon jäljellä, ettei meillä ole mikään kiire. Jokainen jätkä oli valmiina tekemään töitä ja motivoitunut voittamaan. Kun ensimmäinen iso voitto tuli, oli paljon helpompaa lähteä seuraaviin matseihin.

Maanmiehet auttaneet sopeutumisessa

Nuorille amerikkalaisille koripalloilijoille siirtymä Yhdysvalloista Suomeen on usein pitkä ja haastava, ja kulttuurishokista toipumiseen kuluu kuukausia.

Helteisinä osavaltioina tunnetuissa Kaliforniassa ja Arizonassa koko elämänsä asuneelle Foggille Suomen pakkaset olivat yhtä suuri shokki kuin monille muille maanmiehilleen, mutta Fogg kertoo olevansa onnellinen päästyään pelaamaan koripalloa ammatikseen – ja se näkyy hänen olemuksestaan.

– Olen jo tottunut pakkaseen, eikä nyt ole enää niin pimeä kuin kuukausi sitten. Olen super-onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden pelata Suomessa ja osoittaa taitoni, Fogg iloitsi.

Takamiehen välitti Lapualle lopulta hänen Arizonan aikainen joukkuetoverinsa Jesse Perry, joka kiinnitettiin Korikobriin marraskuun lopulla. Perry on auttanut college-toveriaan sopeutumisessa merkittävästi.

– Olimme Jessen kanssa hyviä ystäviä jo Arizonassa ja on todellinen etuoikeus päästä pelaamaan hänen kanssaan myös täällä, tuhansien kilometrien päässä kotoa. Jesse oli minuun yhteydessä ja kertoi Korikobrien tarvitsevan takamiestä, ja hänen ansiostaan olen nyt täällä.

Myös Kobrien päävalmentajaksi kesken kauden nostetun Derrick Craytonin läsnäolo on ollut Foggille tärkeää.

– Amerikkalainen ja eurooppalainen pelitapa eroavat toisistaan aika paljon ja olen kuullut, että joillain amerikkalaisilla on paljon vaikeuksia ensimmäisellä kaudellaan ulkomailla. Derrick tietää, mitä käyn läpi, eikä meillä ole kielimuuria välillämme. Hän on helpottanut työtäni huomattavasti.

Kotiottelut on voitettava

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta lapualaisittain 17 kierrosta, Lapuan Korikobrat väijyy kahdeksatta pudotuspelisijaa isännöivää Salon Vilpasta kahden voiton päässä. Voittoisan tammikuun myötä Kobrien tavoite seurahistorian ensimmäisestä pudotuspelipaikasta on entistä vahvempi.

– Aivan ehdottomasti olemme pudotuspelijoukkue. Kaikki muu olisi pettymys. Jotkut ehtivät jo laskea meidät ulos pudotuspelikuviosta, mutta olemme osoittaneet pystyvämme voittamaan kenet tahansa tässä liigassa, Fogg uhkui.

Tammikuun mahtikeskiarvoihinsa Fogg ei usko enää yltävänsä, mutta olennaista on, että Korikobrat jahtaa pudotuspelisijoja koko joukkueena.

– Tammikuun pistekeskiarvoni voi hämätä, tämä on todella vaativa liiga. Viimeisessä parissa ottelussa vastustaja on onnistunut hyvin puolustamisessani. Jos onnistun vastaisuudessakin korinteossa, en pistä pahakseni, mutta ennen kaikkea meidän on onnistuttava joukkueena, takamies mietti.

– Ennen kaikkea meidän on voitettava kotipelimme. Kotiyleisömme antoi meille valtavasti tukea ja energiaa tammikuun voitoissamme. Niin kauan kuin he pysyvät tukenamme, pudotuspelit ovat täysin saavutettavissamme ja voimme yllättää siellä kenet tahansa.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!