Mainos: NFL-kausi 2020-21, nappaa 10 euron ilmaisveto joka viikko!
Mainos: Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Jari Litmasella on myös rajuja muistoja Ruotsista: ”Missään en ole tehnyt niin paljon fyysistä harjoittelua”

15.6.2020 - 10:37:15


Vuosina 2005-2007 ja Malmö FF:n aikana ruotsalaisen jalkapallon fyysisyys tuli Jari Litmaselle tutuksi. Allsvenskanissa juostiin ja taklattiin paljon, ja hyvä fyysinen kunto oli perusedellytys menestykselle.

Uusimmassa Unibetin Kuninkaan puhe -podcastissaan Jari Litmanen analysoi ruotsalaisen, tanskalaisen ja norjalaisen jalkapallon erityispiirteitä. Litmanen myös muistelee omia pelivuosiaan Malmö FF:n riveissä.

- Ruotsalaisilla pelaajilla hyvän ja huonon päivän välinen ero on hyvin pieni. Heillä on lähtökohtaisesti hyvä itseluottamus ja he ovat rentoja. Tämän ansiosta he saavat itsestään parhaan irti missä tilanteessa vain, oli kyse harjoituksista tai pelistä. Ruotsalaiset ovat myös erittäin hyviä joukkuepelaamisessa, Litmanen pohtii.

Fyysisyydellä Litmanen näkee suuren roolin ruotsalaisessa jalkapallossa.

- Missään en ole tehnyt niin paljon fyysistä harjoittelua kuin Ruotsissa. Yhtenä kautena ensimmäisenä kuutena viikkona ei ollut yhtään palloharjoittelua. Siellä juostiin ja taklattiin paljon. Englantilaisvalmentajat Bob Houghton ja Roy Hodgson toivat aikanaan Ruotsiin englantilaisen pelitavan, jolloin Ruotsin jalkapallosta tuli englantilaisempaa kuin itse englantilainen jalkapallo. Tämä näkyy ruotsalaisessa jalkapallossa edelleen.

Ruotsalaista jalkapallo- ja kannattajakulttuuria Litmanen arvostaa ja muistelee lämmöllä.

- Skånen alueen paikalliskamppailut olivat huikeita matseja! Niin Malmössa kuin Helsingborgissa stadionit olivat täynnä. Kannattajien eläminen pelistä ja toistensa vihaaminen oli samanlaista kuin Keski-Euroopassa. Ne olivat todella upeita kokemuksia.

- Meillä Malmössa yleisökeskiarvo taisi olla 15 000 ja sarjassa kuusi joukkuetta taisi olla 5 000 katsojan keskiarvolla. Samaan aikaan taas Veikkausliigassa yksi joukkue pääsi noin 5 000 katsojan keskiarvoon. Tämä on iso ero Suomeen. Ruotsissa jalkapallo on ehdottomasti maan tärkein laji, Litmanen pohtii.

Suomalaisten pelaajien kehitykselle Litmanen näkee Ruotsin yhtenä tärkeimmistä maista.

- Historian saatossa suomalaisia pelaajia on varmasti ollut eniten Ruotsin sarjoissa. 70- ja 80-luvuilla siellä on ollut meidän parhaimmistoa, esimerkiksi Atik Ismail, Jyrki Nieminen ja Esa Pekonen. Nyt esimerkiksi Kasper Hämäläinen, Sauli Väisänen ja Eero Markkanen lähtivät nuorina Ruotsiin kasvamaan. Allsvenskan on tasokkaampi sarja kuin Veikkausliiga, ja se on myös hyvin tasainen sarja.

Litmanen näkee Tanskan pääsarjan Superliigan hyvänä kehittymispaikkana suomalaisille pelaajille.

- Tällä hetkellä maajoukkuepelaajat Tim Sparv, Joni Kauko, Pyry Soiri ja Markus Halsti pelaavat Tanskan Superliigassa. Lukas Hradecky siirtyi Tanskasta Bundesliigaan, Teemu Pukki Valioliigaan ja Jesse Joronen Serie A:han.

- Tanskan liiga voi pitää pikku-Hollantina, joka on pohjoismaista tyyliltään eniten lähellä Keski-Eurooppaa. Siellä panostetaan tekniseen taitoon ja hyökkäävään jalkapalloon. Sieltä on myös mahdollista hypätä isompiin sarjoihin. Tanskan liiga on meidän maajoukkuepelaajille varmasti riittävän hyvä sarja. Nuorille pelaajille se on hyvä paikka kasvaa.

Norjalaisen jalkapallon Litmanen näkee tietynlaisena sekoituksena ruotsalaista ja tanskalaista jalkapalloa. Myös Norja on ollut tärkeä jalkapallomaa suomalaisille.

- Norjan liiga on aiemmin ollut jonkinlainen sekoitus Ruotsin ja Tanskan liigoja. 2000-luvun vaihteessa Norja oli tärkeä maa myös suomalaisille pelaajille. Muun muassa Hannu Tihinen, Sami Mahlio, Mika Kottila, Aki Riihilahti pelasivat Norjassa.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!