Mainos: 25 ILMAISKIERROSTA TILINAVAUKSELLA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jääkiekkoa, Jalkapalloa ja paljon muuta!

Kalervo Kummola kovasta päätöksestä – "Lukashenko teki Faselille koiranpalveluksen"

18.01.2021 - 20:12:00


Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF vahvisti maanantaina, ettei jääkiekon MM-kisoja pelata tänä vuonna Valko-Venäjällä. IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan päätös asiasta maanantain kokouksessa oli varsin selkeä.

- Hyvin rauhallinen kokous suurin piirtein yksimielinen. Isoimmat höyryt lähteneet pois jo ennen tätä päivää, Kale paljasti.

MM-kisaisännyys vietiin Valko-Venäjältä turvallisuusongelmien takia. Tai näin siis väitettiin virallisesti.

Todellisuudessa Valko-Venäjän kisaprojekti lähti syöksykierteeseen jo viime elokuussa, kun maan itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko ei sietänyt mielenosoituksia. Kansa vyöryi kadulle vilpillisiksi epäiltyjen presidentinvaalien jälkeen, jotka Lukashenkon ilmoitettiin voittaneen 80 prosentin ääniosuudella. Mielenosoittajia vastaan käytettiin kovia otteita, eikä kuolonuhreilta vältytty.

Kummola suhtautui Valko-Venäjän kisaisännyyteen tuolloin jo kielteisesti.

- Lukashenko ei päästänyt EU:n vaalitarkkailijoita maahan, ja ajattelin silloin, että voi tulla vaikeuksia. Syyskuussa ajattelin, ettei meidän kannattaisi lähteä tonne. Odotettiin toiveikkaasti, että syntyisi muutoksia maassa, Kummola kertoi.

Vuonna 2014 Valko-Venäjä järjesti MM-kisat Minskissä varsin onnistuneesti. Tosin maan ihmisoikeustilanne ei kohentunut.

Kummola myöntää olleensa seitsemän vuotta sitten sinisilmäinen.

- Ajattelin sinisilmäisesti, että voisi 2014 tulla muutoksia. Tuli viisumivapaus, mutta ei tullut muuta, Kale myöntää.

IIHF ei ollut syksyllä kuitenkaan kisajärjestäjän vaihtamisen kannalla. Ei sen jälkeenkään, vaikka Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajaa Dmitri Baskovia epäillään osallisuudesta mielenosoittajan murhaan.

- Hallituksessa enemmistö oli sitä mieltä, ettei urheilua ja politiikkaa saisi sotkea toisiinsa. Sanoin, että Lukashenko on vaikuttanut enemmän kuin kukaan muu. Baskovin murhaepäily vei tilannetta Valko-Venäjällä huonompaan suuntaan, kertoi Kummola.

Toinen 2021 MM-kisojen järjestäjä Latvia ilmoitti viime syksynä, ettei halua kisoja Valko-Venäjän kanssa järjestää. Sekään ei saanut IIHF:ää muuttamaan kantaansa.

- Latvian pääministerin kirje tuli, että he eivät halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa. Se aiheutti suuttumusta, paljastaa Kummola.

Suomen poliittinen johto on tehnyt selväksi, ettei kisoja pitäisi Valko-Venäjällä järjestää. Kummola keskustelikin Suomen johtavien poliitikkojen kanssa aktiivisesti.

- Syksystä lähtien pidin Sauli Niinistön kanssa yhteyttä. Olemme vaihtaneet tietoja keskenämme. Viimeisen parin viikon aikana tuli mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto. Hän oli yhteydessä Saksaan, Tshekkiin ja Latviaan ja muualle.

Latvian jälkeen Suomi ja Tanska olivat ensimmäisiä maita, jotka kertoivat kielteisestä suhtautumisestaan Valko-Venäjän kisaisännyyteen. Hiljalleen kisoille tuli vastustajia yhä enemmän ja enemmän.

IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel vieraili Valko-Venäjällä viime viikolla. Julkisuuteen levisi kuvia, joissa Lukashenko halaili Faselia varsin toverihenkisesti.

- Mielipiteet lähtivät pikkuhiljaa muuttumaan. Viime tiistaina oli hallituksen kokous. Silloin Rene Fasel tajusi, että oli tullut tehtyä aika ihme temppu. Valko-Venäjä käytti tilanteen hyväkseen. Valokuvat tekivät tehtävänsä, Kummola sanoi.

Kummolan mukaan IIHF esitti Lukashenkolle kovia vaatimuksia. Kisat järjestettäisiin sillä ehdolla, että vankeja vapautettaisiin. Vaadittiin myös vapaata tiedonvälitystä.

- Sanoin Faselille, että kannattaako mennä? Hän halusi. IIHF:n pääsihteeri Horst Lichtner esitti kovan paperin Lukashenkolle. Lukashenko käski häntä menemään melkein pihalle. Ei hyväksynyt esimerkiksi vankien vapauttamista, kertoo Kummola.

Jääkiekon MM-kisojen pääsponsori Skoda ilmoitti viime lauantaina, ettei se jatka MM-kisojen tukemista, jos kisat järjestetään Valko-Venäjällä. Kummolan mukaan ukaasi ei vaikuttanut IIHF:n päätökseen, joka oli käytännössä selvä jo ennen maanantain kokousta.

- Harmittavaa, että Skoda ehti lauantaina ennen meitä. Johtui meidän vitkuttelusta. Fasel tiesi tänään, että hän olisi aika yksin. Hän soitti Valko-Venäjän ulkoministerille ja ilmoitti kisaisännyyden perumisesta.

Kummola ymmärtää myös Faselin näkemystä. Puheenjohtajan toimintaa hän ei kuitenkaan pidä kovinkaan onnistuneena

- Faselin tehtävä on tietysti puolustaa kisoja, jotka on sinne myönnetty. Mutta halusi kai vaikuttaa vielä asiaan ja kävi Minskissä. Lukashenko teki Faselille koiranpalveluksen näillä kuvilla, mutta teki ihmisoikeuksille palveluksen myös.

Kummolan mukaan turvallisuusasiat vaikuttivat nekin päätökseen ihan oikeasti. Koronavirustilanne on Valko-Venäjällä huono, kun maan hallinto on vähätellyt koko virusta. Myös poliittiset levottomuudet olisivat voineet vaarantaa kisavieraiden turvallisuuden.

- Ei olla saatu Valko-Venäjän covid-tilanteesta tarkempaa tietoa. Lukashenko sanoi ylimielisesti, ettei täällä ole mitään. Turvallisuusongelmat ovat ihan totta, koska fanien ja pelaajien ja muiden toimihenkilöiden turvallisuutta ei olisi voitu taata. Henkilökohtaisesti laitan ihmisoikeusasiat kuitenkin kaiken edelle.

Valko-Venäjä on viime vuosina panostanut paljon jääkiekkoon. Maassa on ihan oikeaa jääkiekon fanikulttuuria. Vuoden 2014 MM-kisojen järjestelyt onnistuivat hyvin ja Minskissä oli suuren urheilujuhlan tuntua.

Kummola korostaa, ettei urheilu voi mennä kuitenkaan ihmisoikeuksien edelle.

- Toisaalta sääli. Valko-Venäjä on todella kova jääkiekkomaa ja siellä on hienot olosuhteet. Mutta ihmisoikeudet on aina laitettava jääkiekon edelle. Hyvä näin. Mun mielestä tämä oli hyvä ratkaisu, Kummola päätti.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Betsaa ja katso tästä urheilua netissä suorana: Jalkapalloa, Jääkiekkoa ja paljon muuta!