Mainos: NFL-kausi 2020-21, nappaa 10 euron ilmaisveto joka viikko!
Mainos: Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Syksy toi mielenkiintoisen kirjan NHL:n suomalaispelaajista

20.10.2020 - 18:02:31


Syksy on isänpäivän ja joulun takia jääkiekkokirjojen kuumaa aikaa. Suomen suosituimmasta urheilulajista julkaistaan vuosittain useita kirjoja.

Suomalaisen jääkiekkoilun historia on ladottu kirjojen kansiin vähintään yhtä perusteellisesti kuin talvisota tai Urho Kekkosen aika. Ari Mennanderin Kalevi Nummisesta kirjoittama tänä syksynä julkaistu kirja on peräti 600-sivuinen, mikä menee jo ähkyn puolelle. Nummisen elämäntyötä ollenkaan aliarvostamatta olisi hänen tarinansa palvellut lukijaa paremmin 300 sivuisena opuksena.

Perinteisesti syksyisin julkaistaan myös ”päihdejääkiekkokirjoja”. Henkilökohtaisen ongelman parissa painineista ex-kiekkoilijoista Hannes Hyvönen pääsi tänä syksynä Marko Jantusen ja Jere Karalahden seuraan.

Vaikka päihteillä kerätään klikkiotsikoita, eivät perinteisemmät itse urheiluun keskittyvät kiekkokirjat ole kuolemassa sukupuuttoon. Tämän syksyn uutuus perinteisten jääkiekkoteosten osastolla on Hannu Kauhalan sekä Marko Leppäsen kirjoittama NHL ja suomalaistähdet (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura).

Kirjassa käydään läpi NHL:n historiaa sekä NHL:n suomalaispelaajien tarinoita. Myös suomalaispelaajat itse pääsevät ääneen.

230-sivuisena kirja ei ole ylipitkä. Varsinkin NHL-historiaan vähemmän perehtyneille opus on mielenkiintoista luettavaa.

Toki miinuksiakin kirjasta löytyy. Muutamia mielenkiintoisia takavuosien suomalaisnimiä kirjasta on jäänyt pois.

Myös epäonnistuneista suomalaisista NHL-tarinoista olisi lukenut mielellään enemmän. Monen suomalaispelaajan Pohjois-Amerikan valloitus on epäonnistunut, vaikka taidot olisivat varmasti edellyttäneet pidempään NHL-uraan. Menestykseen tarvitaan onneakin, eivätkä kaikki eivät olleet oikeassa paikassa

NHL:n toiminnan kritisointikin olisi ollut kirjassa paikallaan. Dominoihan NHL tällä hetkellä päätöksillään koko maailman jääkiekkoa, kun esimerkiksi jalkapallossa ylintä valtaa käyttää lajin kattojärjestö FIFA, jonka johto koostuu kuitenkin jalkapalloihmisistä.

NHL:ssä päätöksiä tekevät seuraomistajat, joista moni ei osaa edes luistella. Seuraomistajat ovat mukana NHL:ssä ensisijaisesti liiketoimiensa eikä jääkiekon kehittymisen takia. Itse jääkiekolle liikemiesten päätökset saattavat olla myös vahingoksi.

Joka tapauksessa NHL ja Suomalaistähdet -kirjaa voi suositella lahjaksi sellaiselle henkilölle, jota jääkiekko kiinnostaa enemmän ja kohutarinat elämän lieveilmiöistä vähemmän.

Teksti Otto Palojärvi


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!