Mainos: NFL-kausi 2020-21, nappaa 10 euron ilmaisveto joka viikko!
Mainos: Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Suomalaiset NHL:ssä: Laitahyökkääjän ura alkoi Gretzkyn rinnalla, Suomea pidettiin takapajulana: "Onko teillä ulkovessat?"

29.4.2020 - 12:40:26


Maailma oli vielä kovin erilainen paikka 1970-luvun lopussa kuin mitä se on nykyään.

Tämän sai kokea laitahyökkääjä Kari Makkonenkin, joka nousi Edmonton Oilersin NHL-joukkueeseen kaudeksi 1979-1980.

Makkonen pelasi väkevän kauden SM-liigassa ja Porin Ässissä kaudella 1978-1979. Makkonen tykitti peräti 36 maalia ja pääsi koittamaan tarunhohtoiseen NHL:ään.

Makkosen uran alkupäässä hänellä kävi mieletön mäihä, kun hän pääsi aloittamaan NHL-taipaleensa vasta 17-vuotiaan Wayne Gretzkyn rinnalla.

- Brett Callighen loukkasi silmänsä. Hän muodosti Edmontonin ykkösketjun Gretzkyn ja Blair MacDonaldin kanssa. Mä pääsin siihen sitten heti yrittämään Callighenin paikalle, Makkonen kertaa uransa alkua Suomalaiset NHL:ssä-kirjassa (WSOY).

Makkonen muistelee, että hänen kohtelunsa oli aluksi todella karua. Pohjoisamerikkalaiset ajattelivat vielä tuohon aikaan, että eurooppalaiset tulevat syömään heidän leipäänsä. Suomesta ei vielä tuolloin kukaan ollut kuullutkaan mitään.

- Kyllä ne piti meitä takapajuisina, sekä Suomea maana että minua kiekkoilijana. Suomestahan ne eivät olleet ikinä kuulleetkaan. Ihmettelivät vain kuuluuko se Venäjään. "Onko teillä ulkovessat, onko Suomessa ranskalaisia perunoita" Tällaiset olivat ensimmäiset kommentit, Makkonen muistelee kirjassa.

Makkosen NHL-ura kesti vain yhden kauden 1979-1980. Hän pääsi lopulta pelaamaan vain yhdeksän ottelua tehoilla 2+2=4.

- Nyt voi tietysti helposti arvioida, että pelipaikkaan olisi pitänyt tarrata kovemmin kiinni, kynsin ja hampain. Olisi pitänyt olla röyhkeämpi ja elää maassa maan tavalla, Makkonen toteaa kirjassa.

Makkonen pelasi NHL:n jälkeen vielä pitkän uran SM-liigassa ja kasvattajaseurassaan Ässissä. Makkosen ura päättyi 1990-1991. Hän toiminut uransa jälkeen muun muassa valmentajana.

Ville Hirvonen

Juttusarja jatkuu.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Mainos: NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Mainos: Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fulhamilla surkeaa Valioliigassa

24.10.2020 20:01:12