Lyö viikon aikana vähintään 3 kohteen yhdistelmäveto NHL-kohteista 10 € panoksella, saat 10 € riskittömän vedon NHL:n Live-vedonlyöntiin
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Suomalaiset NHL:ssä: 29-vuotiaana uransa lopettanut legenda lähti raivaamaan kivistä polkua: "OIi epäilyjä pystyykö äijä pelaamaan ollenkaan"

27.4.2020 - 22:10:36


Entinen jääkiekkomaalivahti Markus Mattsson lopetti uransa vain 29-vuotiaana, mutta ehti tekemään ennen sitä jotain, joka helpotti lukuisten suomalaisten urakkaa tulevaisuudessa.

Mattsson pelasi Pohjois-Amerikassa peräti seitsemän kautta.

NHL:ssä Mattsson edusti Winnipeg Jetsiä ja Los Angeles Kingsiä 1979-1984. Hän oli tienraivaaja suomalaisille NHL-maalivahdeille, joita nykyään on jo useita.

Mattssonin upea ura päättyi kauteen 1986-1987 ja Tapparan kanssa voitettuun Suomen mestaruuteen. Mattssonilla oli siitä hyvä tilanne, että uran jälkeinen elämä oli jo valmiiksi suunniteltu. Hän meni isänsä perustaman Instrumentointi Oy:n johtoon.

- No, minulla oli siinä vaiheessa jo tämä homma tiedossa. Ja kahtena viimeisenä kautena voitin Suomen mestaruuden, Mattsson taustoitti aikaista uransa loppumista Suomalaiset NHL:ssä-kirjassa (WSOY).

NHL:n suuntaan Mattsson antoi riittävän hyvät näytöt vuoden 1976 Kanada Cupissa sekä jo aiemmin pelatuissa nuorten MM-kisoissa. Winnipeg Jetsin kiinnostus heräsi.

- Se oli todellista pioneerityötä, sillä yksikään suomalainen maalivahti ei ollut aiemmin lähtenyt sinne ammattilaiseksi. Jorma Valtonen oli ollut leirillä, joten Valtsu oli ainoa, joka osasi kertoa edes jotain. Silloin olin kuitenkin niin nuori, etten osannut etukäteen murehtia mitään. Sitä vain lähti, Mattsson kertoi kirjassa.

Mattsson muistelee, että ennen NHL-uran alkua hänen taitojaan epäiltiin. Se olikin ymmärrettävää, sillä vielä silloin yksikään eurooppalainen maalivahti ei ollut ottanut pelaavaa roolia NHL-joukkueessa.

- Ilmassa oli lievää epäilyä, että pystyykö äijä pelaamaan ollenkaan. Itse en ajatellut koko asiaa. Juttelin vain agentin kanssa ja yritin päästä sisälle siihen kuvioon, Mattsson sanoo.

Vuonna 1978 Mattsson oli ainoa suomalaispelaaja koko Pohjois-Amerikassa. Muun muassa Matti Hagman, Veli-Pekka Ketola sekä Heikki Riihiranta olivat jo palanneet Suomeen. Winnipegissä Mattsson taisteli peliajasta kokeneen Joe Daleyn kanssa. Mattsson pelasi ensimmäisen Jets-kautensa aikana peräti 52 ottelua ja sai jopa valinnan All-Starsiin. Sitten vaihtui valmentaja ja homma muuttui.

- Kun koutsi vaihtui, niin kaikki muuttui. Ensin pelasin kaikki pelit ja sitten en pelannut enää ollenkaan, Mattsson harmittelee.

Mattsson itse sanoo, että epätasaisuus maksoi hänen NHL-unelmansa.

- Olen jälkikäteen miettinyt vuosiani Pohjois-Amerikassa. Lahjoja minulla olisi ollut pelata vaikka kuinka hyvin, mutta miksi en pystynyt suorittamaan tasaisemmin. Ongelmani oli, että olin joko kuuma tai kylmä, Mattsson summasi.

Ville Hirvonen

Juttusarja jatkuu.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
NAPPAA 25 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!