NAPPAA 10 ILMAISKIERROSTA
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Winnipegin NHL-suomalaistähden kausi on vääjäämätön matka kohti tehopistejuhlaa

16.10.2018 - 17:31:32


KOMMENTTI Pistepörssi ei mairittele Winnipeg Jetsin NHL-hyökkääjä Patrik Lainetta. Suomalainen tekee silti isoa kautta – tapojensa vastaisesti kaikessa hiljaisuudessa.

Sunnuntainen ottelu Carolina Hurricanesia vastaan oli matka kohti vääjäämätöntä. Molemmat joukkueet loivat paljon tilanteita. Vasta kolmannessa erässä väistämätön tapahtui. Laine iski avausmaalin: ylivoimapelissä, poikittaissyötöstä ja suoralla jatkolaukauksella. Jets voitti lopulta 3-1.

Alkukausi vääristää tilastoja entisestään. Tosiasia, että 55 pelaajaa on tehnyt NHL:ssä enemmän maaleja kuin Laine, ei juuri kuvaa todellisuutta; ja varsinkaan sitä, millaiseksi kausi vielä kehittyy.

Runsaat kaksi vuotta sitten Auston Matthews varattiin NHL:ään ykkösenä ja Laine kakkosena. Tulokaskauden ajan oli kiva vertailla kavereiden kehitystä. Vertailu on kuitenkin täysin vanhentunut, siksi erilaisia pelaajat ovat rooleiltaan. Lainetta on järkevintä verrata nuoriin laitahyökkääjiin, joilta odotetaan paljon maaleja. Kiinni otettavaa riittää: esimerkiksi David Pastrnak on tehnyt seitsemän maalia, Alex DeBrincat kuusi ja joukkuetoveri Kyle Connor neljä.

Laineen tehot? Kaksi plus yksi viiden pelatun ottelun jälkeen.

Kun pisteetön tai tehoton putki iskee, NHL-pelaajat alkavat laulaa samaa laulua: joukkuetta voi auttaa muutenkin kuin tehopisteillä. Laineen tapauksessa väitteelle riittää perusteita. Hänen liikkumiseensa on tullut tervetullutta viileyttä, ja hyötysuhde kiekollisessa pelaamisessa on hyvällä tasolla. Carolina-ottelussa Laine jakeli monta maukasta lättyä ketjukavereille. Tällä kertaa ne eivät johtaneet täysosumiin. Jos vastaava, älykäs pelaaminen jatkuu, pian johtavat.

Kun Laineen pelaamista vertaa esimerkiksi ikätoveri Jesse Puljujärveen, ero on valtava. Laine osoittaa kypsynyttä ja edelleen kypsyvää peliälyä. Hän tietää intuitiivisesti jo ennen kiekon saamista, mikä on seuraava, oikea peliliike. Puljujärvi liikkuu askissa ahneesti ja ahkerasti, mutta tuntuu turhan usein kadottavan juonen, kun kiekko napsahtaa lapaan.

Jetsin valmentaja Paul Maurice kehui Laineen, Bryan Littlen ja Nik Ehlersin ketjua.

– Patrik ja Little tukevat toisiaan paljon paremmin kuin aikaisemmin. Ketju piti kiekkoa hallussa paremmin, vastaavaa on nähty liian vähän. He pelaavat hyvää peruslätkää, ja se tuo kaikkien taidot esiin, Maurice sanoi heti Carolina-ottelun jälkeen.

Laineen viileän taloudellinen perustyö ja kevyempi kroppa ovat kuin tehdyt pitkään NHL-runkosarjaan. Kun kehittyvä taitosetti yhdistetään luonnonlahjakkuuteen, ei tehopisteiden pulppuamista voi estää kauden vanhetessa. Kahdella ensimmäisellä kaudellaan Laine teki keskimäärin pisteet 40+27. Jos nuorimies pysyy terveenä, molempiin sarakkeisiin tulee tällä kaudella muutama tikki lisää.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NHL, tiistain tulokset

24.4.2019 08:50:10