COOLBET VEDONLYÖNTIBONUS: TALLETA 10 € PELAA 60 €
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!

Thierry Neuville haki oikeaa kisafiilistä Autoglym-rallista: "Vähän erilainen valmistautuminen"

16.7.2017 - 13:01:29


Thierry Neuville testasi Hyundaitaan onnistuneesti kahdeksan erikoiskoetta käsittäneellä reitillä. Belgialainen oli ainut WRC-auton kuljettaja, ja ajoi pohja-ajan yhtä vaille kaikille erikoiskokeille.

Rallin ajallista tulosta tärkeämpää Neuvillelle oli saada ensikäden tuntumaa parin viikon kuluttua ajettavaan Suomen MM-ralliin. Olihan tuloskin toki mairitteleva, mutta silti varsin odotettu: Neuville oli 1.38 minuuttia kiireisempi kuin tasavertaisin autoin kamppailevista nopein, Ole Christian Veiby Skoda Fabia R5:llään.

- Nyt pääsin ajamaan viisi, kuusi tuntia torstain testierikoiskokeella, ja tämän rallin sitten päälle. Valmistauminen Suomen MM-ralliin on nyt vähän erilainen. Tiimi ehdotti tätä minulle, ja minä sanoin, että miksikäs ei, Neuville jutteli.

Testaaminen tarkoitti sitä, että Hyundai-tiimin mekaanikot ahersivat auton alla tämän tästä, isoja osakokonaisuuksia vaihtaen.

- Auto tuntuu hyvältä. Vaihdoimme joka erikoiskokeen jälkeen joitain osia. Näimme aina uudella tiellä, miten auto käyttäytyy. Etsimme asioita, joita voisimme parantaa.

Neuville pääsi helposti ajonautintoon Sastamalan ja Mouhijärven seudulla ajetuilla erikoiskokeilla, mutta myönsi rallin haasteellisuuden.

- Tämä oli paikoin jopa vaikeampi kuin Suomen MM-ralli. Ihan uusi juttu meille, sillä en ole tällä alueella koskaan ollut aiemmin. Mutta tämä oli kiva kisa ajaa nopealla autolla ja hyvillä nuoteilla.

Viime vuonna Neuville oli Suomen MM-rallissa neljäs, jääden 1.45 minuuttia kisaan voittoon ajaneesta Kris Meekestä.

Rallin belgialaistähti myöntää kisan kuuluvan tälläkin kertaa niihin, jotka pitkälti määrittelevät säveltä kuluvan kauden taistelussa maailmanmestaruudesta. Suomen osakilpailun jälkeen ajetaan vielä neljä rallia.

- Pidän kyllä kisasta. Se on mukava ralli, vaikka vaikeahan se on. Odotan silti sitä. Viime vuonna meillä ei ollut paras auto kisassa, toivotaan että nyt menee paremmin, ja voisin taistella voitosta. Ainakin minun on oltava edellä (Sebastien) Ogieria, ja ajateltava siten vähän taktisestikin.

Takaa-ajajan rooli ei varsinaisesti ole Neuvillen toivoma asema, mutta mies uskoo taktisella kypsyydellä ja reilulla vauhdin pidolla pystyvänsä vielä laittamaan ranskalaisen ahtaalle.

- Eroa on nyt 11 pistettä. Jos aion maailmanmestariksi, minun on oltava jäljellä olevissa ralleissa hänen edellään tuloksissa, jos hän palkintokorokkeelle ajaa. Ainakin vähän enemmän on napsittava pisteitä kuin hän, niin silloin olen edellä myös kauden lopussa. Kivempi olisi tietysti olla jo hänen edellään, mutta nyt on vain oltava tosi tarkkana ja ajettava aina rallin maaliin pisteet maksimoiden.

Mikään pakkomielle maailmanmestaruus ei Neuvillelle ole. Ilman erillistä muistutustakin mies muistaa kauden kaksi nollakisaa, jotka olivat seurausta ulosajoista niin Monte Carlo kuin Ruotsin rallissakin.

Ilman tulostaulukon "pummeja" Neuville olisi jo reilussa johdossa.

- Minä vain ajan. Jos olen mestari kauden päätteeksi, sitten olen mestari. En kadu mitään tekemisiäni, ja jos en nyt ole mestari, niin aina on ensi vuosi, Neuville hymyilee.

Rallikuljettajat syttyvät taisteluun sitä paremmin, mitä tiukempi sekuntikamppailu on. Edellisessä osakilpailussa Puolassa Neuville veti pidemmän korren, kun haastaja Ott Tänak sortui pieneen ajovirheeseen haastavissa olosuhteissa.

- Taistelu Puolassa tuntui hienolta. Puristin kovaa, mutta Ott otti myös isoja riskejä. En olisi itse voinut mennä yhtään kovempaa oikomatta rajusti tai jättämättä jarrutuksia mudassa hyvin viime tinkaan.

Alkukauden ajovirheidensä jälkeen Neuville löysi oikeanlaisen menestysreseptin, ja on sittemmin kirittänyt itsensä jo kolmeen osakilpailuvoittoon. Kova tempo vaatii voimia.

- Viimeiset kuusi kisaa olen ajanut palkintokorokkeelle. Siinä väsyy aika paljon, energiaa vaaditaan, jos taistellaan rallin alusta loppuun asti. Onneksi Puolassa sain ajaa pari viimeistä pätkää jo vähän rennommin.

Erona aiempiin kausiin Neuville pitää ensisijaisesti Hyundain nousemista tiiminä voittajien joukkoon.

- Olimme jo viime vuonna tasaisia, mutta silloin autollamme ei pystynyt ajamaan voitosta joka kisassa. Pääasiassa sijoituimme aina Volkswagenien taakse. Nyt niin moni kuljettaja voi voittaa rallin, ja pitkilläkin erikoiskokeilla ajat ovat hyvin tasaisia.

Keski-Suomen erikoiskokeille Neuville laskee saavansa alleen voittaja-auton, mutta haastetta tulee lähes jokaisen tiimin suunnalta.

- Automme on ollut urissa hyvä, mutta heikon pidon kisoissa ei niinkään. Mutta ei auto voi joka olosuhteissa ollakaan aina täydellinen. Suomen kaltaisilla nopeilla teillä uskon että meidän lisäksemme (Ford) Fiesta on hyvä, ja Toyota myös, luettelee Neuville.


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
100 ILMAISKIERROSTA (ILMAN KIERRÄTYSVAATIMUSTA) + 200 € BONUS
Katso tästä urheilua netissä ilmaiseksi: La Liga, Serie A, NBA, jääkiekkoa ja paljon muuta!