Näin Mika Häkkinen kommentoi Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin kiistanalaista tilannetta

8.12.2021 - 10:42:00


Unibetin F1-insider Mika Häkkinen analysoi kolumnissaan ensimmäistä Saudi-Arabian osakilpailua. Tapahtumarikasta kilpailua värittivät punaiset liput ja kiistanalaiset tapahtumat.

Lopulta voittoon ajoi Lewis Hamilton. Max Verstappen oli kisan jälkeen saamastaan aikarangaistuksesta huolimatta toinen. Kaksikko lähtee tasapisteissä kauden viimeiseen kilpailuun.

”Sunnuntainen Saudi-Arabian osakilpailu oli jännittävä ja kiistanalainen monella tapaa. Samalla se osoitti, että Lewis Hamilton ja Max Verstappen ovat keskellä erästä lajin historian kovinta maailmanmestaruuskamppailua.

On ihan mahtavaa, että mestaruuskandidaatit lähtevät Abu Dhabiin tasapisteissä. 21 kilpailun sekä monien ylä- ja alamäkien jälkeen jäljellä on enää yksi kilpailu, jossa mestaruus ratkeaa.

On lajin kannalta upeaa, että mestari selviää vasta viimeisessä kilpailussa. Haluan kuitenkin mestaruuden ratkeavan puhtaasti ajamalla. Se tarkoittaa, että nopeimman kuljettajan ja auton pitäisi voittaa sunnuntaina. En tahdo rangaistusten määräävän mestaria. Se olisi sääli sekä Formula ykkösten että lajin tärkeimpien ihmisten eli fanien kannalta.

Kuvailemme Maxin ja Lewisin sekä Red Bullin ja Mercedeksen välistä kilpailua "taisteluksi" ja "kamppailuksi", mutta se ei silti ole sotaa. Emme halua nähdä autojen törmäilevän toisiinsa. Se on riskialtista kaikille. Formula 1 on jo itsessään tarpeeksi vaarallista.

Jeddassa nähtiin fantastista kilvanajoa: Lewis ja Max ottivat itsestään aivan kaiken irti. Mick Schumacherin kolari aiheutti illan ensimmäisen punaisen lipun. Se toi mukanaan lähes uskomatonta draamaa, sillä punainen lippu vei välittömästi Mercedeksen taktiikkaedun ja antoi Maxille mahdollisuuden, koska hän sai vaihtaa renkaat varikkosuoralla.

Maxin ensimmäinen uusintalähtö, jossa hän ajoi ulos radalta ja ohitti Lewisin, oli rohkea temppu, mutta loppujen lopuksi turha, sillä hänen piti antaa sija takaisin. Toinen uusintalähtö sen sijaan oli täydellinen: Max hyödynsi radan vasenta puolta Lewisin taistellessa hienosti ajanutta Esteban Oconia vastaan oikealla. Sellaisilla ajoliikkeillä voi voittaa kilpailuja ja jopa mestaruuksia.

Max sai rangaistuksen kierroksen 37 tapahtumista, jolloin sekä Max että Lewis ajautuivat radan ulkopuolelle mutkassa 1. Kilpakumppanin ulos ajattamisesta ei koskaan pitäisi palkita. Tapahtuma tietenkin muistutti meitä Brasilian samankaltaisesta tilanteesta, josta ei annettu rangaistuksia. Nyt Maxia pyydettiin antamaan sija takaisin Lewisille, joten ratkaisu oli selvä.

Kun toinen auto pitää päästää ohi, on vain yksi tapa tehdä se turvallisesti. Pitää siirtyä selvästi toiseen reunaan, vähentää hieman vauhtia ja antaa luonnollisen nopeuseron auttaa kilpakumppania ohituksessa. Jeddan ohitustilanne oli vaarallinen. Molemmat kuljettajat tiesivät, että DRS-linja oli edessä, joten kumpikaan ei halunnut ylittää sitä ensimmäisenä, sillä silloin toinen tulisi heti uudestaan ohi seuraavalla suoralla.

Nyt tiedämme myös sen, että Maxia oli jo ohjeistettu päästämään Lewis ohi, mutta Lewisille tieto ei ollut vielä tullut, joten hän ei ollut kartalla tilanteesta. Mielestäni tallien ja FIA:n pitääkin nyt miettiä tapaa ja kenties myös teknologiaa, joilla kuljettajille viestitään.

En usko, että Max teki Lewisille jarrutestin tai yritti aiheuttaa kolarin, joka olisi helposti voinut päättää molempien kilpailun. Olen sitä mieltä, että hän yritti pakottaa Lewisin ohittamaan hänet siinä kohdassa. Todellinen ongelma oli hidastamistapa ja auton sijainti radalla.

FIA on kertonut, että jarrutuksessa Maxin auto tuotti 2,4 G:n voimat. Jos kaipaat vertailukohtaa, tehokas henkilöauto tuottaa maksimijarrutuksessa noin 1,2 G:n voimat. Maxin tapauksessa G-voimia oli siihen verrattuna tuplat, ja näimme hänen vaihtavan kahdeksannelta vaihteelta kolmosvaihteelle.

Oli syy mikä hyvänsä, se ei ollut positiivista kilvanajoa. FIA teki oikein antaessaan siitä kilpailun jälkeen rangaistuksen. Sen vakavuudesta voi olla montaa mieltä - sehän ei vaikuttanut lopputulokseen - mutta viesti on selvä. Vaarallinen ajotapa johtaa rangaistukseen. Jos FIA näkee saman toistuvan Abu Dhabissa, uskon, että seuraamus on vakava ja se päätetään heti.

En tiedä, miten Lewisin auto selvisi osumasta Maxin Red Bulliin. Mercedeksen etusiiven on oltava todella vahva! Jopa vaurioituneella päätylevyllä Lewis onnistui ajamaan nopeimpia kierroksia ja ottamaan voiton.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kilpaa pitää ajaa positiivisesti, ei negatiivisesti. Mestaruus pitää voittaa nopeudella, tarkkuudella, kisanlukutaidolla ja osoittamalla, että pystyy lyömään toisen kuljettajan reilussa taistelussa, urheilijamaisessa sellaisessa.

Sen minä haluan nähdä ensi sunnuntaina, ja tiedän, että FIA, F1 ja fanit haluavat samaa.”

Lähde: Tiedote


Teksti: Sport Content, Kuvat: Getty Images Sport
Advertising: Find here the best gaming links and sports live streams

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

  

Mäkihyppy: paras suomalainen 40:s

23.01.2022 19:10:48